Polaganjem vijenaca na mjesnim grobljima u Tovarniku i Ilači započelo je svečano obilježavanje ovogodišnjeg Dana općine Tovarnik. U župnoj crkvi Svetog Mateja, apostola i evanđeliste služena je sveta misa nakon koje je otvorena nova zgrada Vatrogasnog doma u Tovarniku, u vrijednosti četiri milijuna kuna. Izgradnja Vatrogasnog doma od velike je važnosti za vatrogasce, ali i sve mještane jer su uvjeti za rad sada na visokoj razini, čime je ujedno povećana i sigurnost samih stanovnika.„Još nismo preselili jer smo tek jučer dobili uporabnu i tehničku dozvolu, ali u sljedećih mjesec dana bi trebali krenuti s radom u novoj zgradi”, rekao je predsjednik DVD-a Tovarnik Ivan Dragičević još se jednom zahvalivši svojim kolegama iz Tirola koji su im poklonili dva vatrogasna kamiona.

Ponos postignutim nije mogao skriti ni općinski načelnik Anđelko Dobročinac, iako mu je, kako ističe, žao što financijska sredstva za izgradnju Doma nisu povukli iz europskih fondova. U ovom su razdoblju prijavili pet novih projekata, od kojih su neki već odobreni, a sve s jednim ciljem – zadržati mlade obitelji u Tovarniku. „Mlade obitelji su bile primorane odlaziti iz Tovarnika zbog nedovoljno dobrih uvjeta, a sada im moramo pružiti sve potrebno kako bi ostali živjeti na ovom području. Stoga radimo na izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima za djecu i mlade“, rekao je načelnik najavivši izgradnju novog igrališta, školske sportske dvorane u Ilači, područnog vrtića s kuhinjom i još mnogo toga.

„Općina Tovarnik, s pravom mogu reći, u mandatu načelnika Dobročinca izuzetno dobro napreduje. Jedan od pokazatelja je i završen projekt koji je trajao dugo vremena, ali izuzetnim naporom i zalaganjem načelnika gotova je zgrada DVD-a. Želim im da što više koriste prostor, a što manje opremu, odnosno da imaju što manje intervencija. Napomenuo bih samo da je 146 godina prošlo od osnutka ovog DVD-a, a u Republici Hrvatskoj malo je onih koji se mogu pohvaliti tolikom tradicijom“, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić čestitavši svim stanovnicima Dan njihove općine, ali i poželjevši još veći napredak i razvoj.

Nakon otvorenja nove zgrade DVD-a, održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su predstavljeni provedeni projekti u protekloj godini. Samo neki od njih su rekonstrukcija javne zgrade “NK Sremac Ilača”, rekonstrukcija pješačkih staza, izgradnja vatrogasnog doma koji je danas i službeno otvoren te izgradnja rampe za pristupačnost građevinama osobama s invaliditetom. Osim toga, najzaslužnijim stanovnicima dodijeljene su nagrade i priznanja.