Obilježena je 30. godišnjica posljednje razmjene logoraša koji su bili zatočeni u srpskim koncentracijskim logorima, kada je 14. kolovoza 1992. godine na slobodu u Hrvatsku došlo 714 hrvatskih logoraša – hrvatskih branitelja, žena i civila, koji su razmijenjeni po načelu „svi za sve“.

Program je započeo intoniranjem hrvatske himne, podizanjem zastave, prigodnim govorima i molitvom za sve poginule, mučki ubijene i preminule logoraše u Nemetinu, gdje su tada razmijenjeni preživjeli logoraši, a nastavio svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru.

Programu obilježavanja nazočio je zamjenik župana Franjo Orešković i tom prigodom se obratio svima nazočnima s prigodnim riječima.

Predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić, naglasio je kako je u tim je logorima bilo oko 7 i pol tisuća logoraša, od toga iz Vukovarsko-srijemske županije oko 4 i pol tisuće.

„Slavimo drugi rođendan. Žalosno je kako Srbija ni danas ne priznaje ni postojanje logora u Srbiji, a kamoli fizička i psihička zlostavljanja za razliku od Hrvatske koja je priznala zlostavljanje srpskih zarobljenika u Lori. Vlada nam je dala pravni tim koji će nas zastupati u Srbiji i očekujem da ćemo dobiti odštetu od Srbije kao što su od Crne Gore dobili logoraši iz Dubrovnika”, rekao je Komšić koji je u logoru u Srijemskoj Mitrovici proveo devet mjeseci.