Prošlo je 25 godina od dana koji će zauvijek ostati urezan u sjećanja Tovarničana, od dana kada su se vratili u svoje tiho, pusto i razrušeno selo reći posljednje zbogom ljudima koji su dali živote za našu slobodu. Na “Dan kada je Tovarnik plakao” prisjećamo se 75 branitelja i civila, od kojih je 48 pronađeno i ekshumirano iz masovne grobnice, a koji su ubijeni za vrijeme srpske okupacije mjesta. Među žrtvama bio je i župnik Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Ovogodišnji program započeo je riječima: „Nikada ne smijemo zaboraviti bolnu prošlost, koliko je Tovarnik patio u Domovinskome ratu i koliko su patili naši djedovi, bake, očevi, majke, braća, sestre i prijatelji. Nikada ne smijemo zaboraviti zauvijek ugašene živote, imena urezana u ovaj kamen, one koji su stali u obranu svojega rodnog sela jer nisu htjeli predati svoje ulice, domove i uspomene, svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Nisu htjeli predati svoja ognjišta u ruke onih kojima ona ne pripadaju, onih koji su nemilosrdno gazili zemlju koja je nečiji tuđi dom, koji nisu imali pravo oduzeti živote nevinih ljudi, a to su učinili. Unatoč tomu, ali baš i zbog toga, mi smo ti koji moramo čuvati sjećanje na ono što se dogodilo, koliko god to sjećanje teško bilo. Mi smo ti koji ne smijemo dopustiti da se žrtva naših ljudi zaboravi, i svake godine na ovaj dan trebamo biti ovdje, odati počast i veliku zahvalnost, hodati s molitvama u koloni sjećanja i nositi uspomenu u svojim srcima. Za svu onu patnju, za sve prolivene suze, za sve živote koji su se ugasili na ovom tovarničkom srijemskom tlu, za imena koja se ne smiju izbrisati s ovoga kamena jer zbog njih danas mi živimo svoju slobodu.“, nakon kojih je uslijedilo čitanje imena svih žrtava.

Zatim su obitelji poginulih položile cvijeće i svijeće ispred spomenika žrtvama Domovinskoga rata te je uslijedila kolona sjećanja do mjesnog groblja. Kod spomen obilježja na mjesnom groblju uz predstavnike brojnih institucija RH, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast je odao vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Uz župana počast su odali načelnica Općine Lovas Tanja Cirba i načelnik Općine Tompojevci Milan Grubač.

Nakon kratke molitve koju je predvodio velečasni Stjepan Vukovac, u crkvi sv. Mateja u Tovarniku održana je sveta misa za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.