Vukovarsko-srijemska županija obilježila je Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije. Na današnji dan prisjećamo se teškog, ali slavnog vremena iz novije hrvatske povijesti, u kojem je stvorena moderna Republika Hrvatska. Ni Hrvatske, ni naše županije ne bi bilo da nije onih koji su svoje živote nesebično utkali u temelje naše Domovine, a upravo svim herojima danas je odano dužno poštovanje.

„Iskoristit ću prigodu još jednom izraziti vječnu zahvalnost onima koji su položili svoje živote u temelje Republike Hrvatske, kako bi mi danas mogli uživati u svim blagodatima slobodne države. Osim toga, želim čestitati svim stanovnicima županije i braniteljima njihov dan i pozvati ih da se nikad ne umore u borbi za onakvu Hrvatsku kakvu su sanjali oni koji više nisu među nama“, rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić osvrnuvši se na trenutno stanje u Lijepoj našoj. „Svatko treba dati svoj doprinos za boljitak cjelokupnog društva, odnosno njegov razvoj. Svi mi sami odlučujemo želimo li ostati, odnosno otići. Živimo u vremenu kada granice ne postoje i očekivana je to pojava. Smatram da će sve one mjere što Županija, ali i Vlada Republike Hrvatske poduzimaju vrlo ubrzo dati rezultate i zaustaviti negativne procese“, zaključio je župan.

Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koju je predvodio župnik fra Ivica Jagodić. Program je nastavljen na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su brojna izaslanstva polaganjem jednog vijenca poslali snažnu poruku zajedništva i zahvalnosti.