U razdoblju od 2015. godine broj mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj povećan za čak 66%. Oko 24 tisuće mladih poljoprivrednika, nositelja poljoprivrednih gospodarstava starosti do 41 godine, u ukupnom broju poljoprivrednika u Hrvatskoj čine 14,4%. „Mladi ljudi donose svježinu u bavljenje poljoprivredom, spremniji su na preuzimanje rizika, inovativniji su i svjesniji važnosti ulaganja u obrazovanje“, rekla je ministrica Vučković osvrnuvši se i na aktualnu situaciju u poljoprivredi koja je pogođena klimatskim promjenama, elementarnim nepogodama i afričkom svinjskom kugom, rekavši da će Vlada sanirati posljedice i učiniti sve da se suzbije bolest.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak istaknula je da današnji događaj ima snažnu poruku, posebno za sve mlade koji se premišljaju trebaju li se baviti poljoprivredom.
„Vaša odluka da ostanete na selu, na zemlji, u ruralnom prostoru i posvetite svoje vrijeme bavljenju poljoprivredom svakako je i ljubav prema tradiciji i očuvanju ruralnog prostora. Trendovi se mijenjaju nabolje – kao pojedinci i zajednica osvijestili smo koliko je važno imati stabilnu i sigurnu opskrbu provjerenim, lokalno proizvedenim poljoprivrednim proizvodima“, poručila je eurozastupnica Glavak rekavši da EU i Vlada Republike Hrvatske stoje uz poljoprivrednike.
Najbolji mladi poljoprivrednik je David Pejić iz Habijanca kod Vrbovca, suvlasnik „Zrno eko imanja“ na kojem se proizvodi voće i povrće po načelima ekološke proizvodnje hrane, koji je nagrađen iznosom od 3.500 eura. Drugoplasirani je maslinar iz Oprtlja u Istri Ivan Ipša, nagrađen iznosom od 2.000 eura, a na trećem mjestu je završio vinogradar Ivan Antun Čegec iz Marinovca kod Svetog Ivana Zeline koji je nagrađen iznosom od 1.000 eura. „Ekološka poljoprivreda može biti atraktivna i perspektivna djelatnost za mlade ljude. Cilj EU-a da do 2030. postigne 25% površina pod ekouzgojem predstavlja priliku na svim razinama. Hrvatska ima priliku integrirati poljoprivredu u turistički portfelj“, kazao je Pejić kojem je titula najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj vjetar u leđa da nastavi s inovacija i promicanjem ekološke poljoprivrede.

Čitatelji Jutarnjeg lista titulu najbolje mlade poljoprivrednice dodijelili su Mariji Kalistović iz Drenovaca koja se bavi stočarstvom. Svih 20 finalista bit će nagrađeno dvodnevnim putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Sunčane Glavak.