Ocjenjivanje i izbor kandidata za nagradu „SUNCOKRET ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“projekt je godišnjeg ocjenjivanja turističkih seljačkih gospodarstava, ruralnih domaćinstava (tradicijska ruralna domaćinstva i moderna ruralna domaćinstva), tradicijske (ruralne) gastronomije, vinskog turizma, craft turizma, aktivnih turističkih sadržaja u ruralnom prostoru, ruralno-turističkih projekata te projekata zaštićenih i marketinških oznaka, a koji organizira Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ (KČS).

Nagrada doprinosi razvoju i promociji ruralnog turizma, općenito i pojedinačno, nastojeći podići kvalitetu ljudskih potencijala te ojačati konkurentnost turističke ponude. „Pred našim očima hrvatski ruralni turizam krenuo je rasti gotovo iz pepela, a danas predstavlja respektabilni, raznoliki prostor koji uključuje očuvanje starih zanata i obrta, tradicionalne arhitekture i baštine, poljoprivrede i vinarstva, kao i spas od zaborava brojnih elemenata hrvatskog identiteta“, poručili su organizatori istaknuvši koliko su ponosni na svoj doprinos i ulogu u cijelom procesu.

Ovogodišnja je svečanost od iznimnog značaja jer se obilježava 25. godišnjica djelovanja Udruge „Klub članova Selo“ i 10. godišnjica dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“. Primorsko-goranska županija, kao dobitnik najvećeg broja nagrada u 2021., domaćin je i suorganizator ovogodišnje svečanosti.

O prestižu nagrade govori i brojka od oko 130 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, od kojih je ove godine njih 15 stiglo iz Vukovarsko – srijemske županije, dvostruko više nego godinu prije. 

U najistočniju hrvatsku županiju stigle su čak četiri povelje – jedna zlatna, dvije srebrne te jedna brončana. U kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru zlato je osvojio projekt Komunalnog društva Rokovci – Andrijaševci „Adrenalinski park Andrijaševci“, dok su oba srebra otišla u Županju. Prvo je, u kategoriji Ruralna domaćinstva – tradicijska ruralna domaćinstva i moderna ruralna domaćinstva, osvojila „Kuća za odmor „Šokačka lady““, a manifestaciji Šokačko sijelo pripalo je drugo srebro, ali u kategoriji ruralno – turističkih projekata. Jedinom poveljom brončanog sjaja u našoj županiji proglašen je projekt „Stanarski susreti“ iz Babine Grede, dok je posebno priznanje za očuvanje tradicije pčelarenja i pčelarsku etnozbirku pripalo Muzeju pčelarstva u Šiškovcima, OPG-a pčelarstvo Knežević.

Na završnoj dodjeli nagrada u Opatiji prisustvovao je zamjenik vukovarsko – srijemskog župana Franjo Orešković i direktorica županijske Turističke zajednice Majda Jakša.