U Šumariji Otok održano je predstavljanje projekta Rosewood (European Network of Regions On Sustainable WOOD mobilisation)- Europska mreža regija za održivo korištenje drvne sirovine.

Uzvanicima su se u pozdravnom govoru obratili zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog, Josip Dabro, voditelj Uprave šuma Vinkovci Hrvatskih šuma, Damir Dekanić, predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast dr. sc. Josip Faletar i direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj dr. sc. Ivan Ambroš.

Predstavljanju su nazočili i predstavnici Hrvatskog sabora, resornih Ministarstava, Hrvatskih šuma, Hrvatskog šumarskog instituta, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vukovarsko-srijemske županije, jedinica lokalne samouprave, Slovenskog šumarskog instituta, rumunjskog drvnog klasteraProwood, Drvnog klastera Slavonski hrast i ostalih domaćih i stranih institucija.

Projekt ROSEWOOD vrijednosti 1,5 milijuna eura, 100% je financiran iz Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor2020. Hrvatski partneri na projektu su Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, koji su dio projektnog konzorcija od 15 partnera iz 10 zemalja EU.

Svi partneri raditi će na osnivanju četiri regionalna središta za održivo korištenje drva u Sjevernoj, Srednjoj, Istočnoj i Južnoj Europi, te će kroz njih inicirati dijalog i suradnju unutar sektora šumarstva i drvne industrije, te političkih i gospodarskih sudionika lanca vrijednosti od stabla u šumi do finalnog proizvoda. Centar za istočnu Europu za održivo korištenje drvne sirovine je Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca.

Cilj projekta je kroz razmjenu primjera dobre prakse između europskih regija doprinijeti pametnom i održivom korištenju drvne sirovine u korist razvoja nerazvijenih, ruralnih krajeva.

Nakon konferencijskog dijela programa, radni ručak je održan u Lovačkom domu Kunjevci, nakon čega je organiziran i posjet Šumarskom muzeju u Bošnjacima, gdje su se gosti upoznali s bogatom povijesti i tradicijom šumarstva i drvne industrije na području Vukovarsko-srijemske županije.