U Malinskoj na otoku Krku otvorena je Butiga, mjesto koje spaja Slavoniju i Srijem s Krkom, odnosno njihove vrijedne proizvođače, predstavljajući lokalnu, zdravu i tradicijom oblikovanu hranu.

Prvotna suradnja ova dva dijela Hrvatske počela je prije više od 30 godina između općina Lovas i Malinska-Dubašnica gdje su Lovaščanke i Lovaščani bili smješteni za vrijeme Domovinskog rata, a prijateljstvo se danas dodatno produbilo.

Ideja o poslovnom povezivanju Agro-klaster doo Vukovarsko-srijemske županije i Općine Malinska nastala je prije četiri godine, a rezultirala je otvaranjem trgovine u Malinskoj u kojoj će kupci moći kupiti proizvode domaćih lokalnih proizvođača, kao i lokalnih proizvođača iz naše županije.

U ovaj je projekt dosad uključeno 20 OPG-ova iz Vukovarsko-srijemske županije koji su ponudili svoje suhomesnate proizvode, razne vrste sireva, sokove, rakije i likere, vina, med, pekmeze te orašaste plodove, a očekuje se da će se u skorije vrijeme uključiti barem još toliko OPG-ova.

Na otvorenju Butige prigodno su se obratili direktor Agro-klastera Zdenko Podolar, direktor KD Dubašnica Toni Kraljić, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba, načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, predstavnik Primorsko-goranske županije te vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić dok su program svojom mantinjadom obogatili sopci Ivo Šebalj i Marijan Orlić Senkić te KUD Ivana Gorana Kovačića iz Lovasa svojom glazbenom točkom.