Na današnji dan prije 33 godine, više od 2.500 nenaoružanih hrvatskih branitelja s područja bivše općine Vukovar postrojilo se u Bogdanovcima, spremno i sa srcem braniti dvoje domove, ljude i Domovinu. Toga dana Bogdanovci su postali mjesto glavnog zapovjedništva obrane i žila kucavica obrane grada Vukovara.

 „Nama je čast što se to dogodilo ovdje. Rekao bih da je cilj bilo zajedništvo, a tako bi trebalo biti i danas. Ovaj datum je jako bitan, posebice za naše obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja jer su zapravo njihovi sinovi i očevi bili tada ovdje. Bitno je da nakon 33 godine ne zaboravimo i da na današnji dan gledamo sa srećom i veseljem jer i je takav za razliku od jeseni koja nam uvijek donosi tužne obljetnice”

rekao je općinski načelnik Marko Barun.

Obilježavanje je započelo svetom misom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića, a nastavljeno je odavanjem počasti svim žrtvama kod spomen obilježja u središtu naselja.

„Na današnji dan 1991. u Bogdanovcima se postrojilo više od 2.500 hrabrih i nenaoružanih hrvatskih branitelja, koji su bez pitanja i sa srcem stali u obranu svoje Domovine, svjesni da njihova borba neće proći bez žrtava te da će se braniti od puno nadmoćnijeg neprijatelja. Usprkos svim čimbenicima koji su bili protiv njih, bili su spremni zajedništvom i ljubavlju braniti svoje i na taj su način upisali svoja imena u ponosnu i slavnu hrvatsku povijest. Trajno ćemo čuvati uspomenu na njihovo junaštvo i neizmjeran doprinos u stvaranju slobodne Republike Hrvatske“

poručio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je s predsjednikom Županijske skupštine Draženom Milinkovićem polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u ime Vukovarsko-srijemske županije odao počast svim hrvatskim braniteljima i civilima.