Vlada RH 30. prosinca 2022. donijela je Odluku o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine, a kojom se utvrđuju  kriteriji i način sufinanciranja, odnosno financiranja troškova prehrane učenika osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023.

Tim povodom, danas je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održan sastanak s ravnateljima 41-e matične škole i 28 područnih škola čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija. To je ukupno 69 škola s područja županije, gdje brojimo 6 698 učenika, koji ostvaruju pravo na besplatnu prehranu.

S obzirom na veliki broj škola i novonastalu situaciju, kojoj su se škole u kratkom vremenskom periodu trebale prilagoditi, uzevši u obzir osiguranje kuhinjskog i blagovaoničkog prostora, dopreme hrane iz matične škole u područne; provedbe postupka nabave; zapošljavanje kuharica, pomoćnih kuharica i spremačica; nabave neophodne opreme i inventara, prilagodbi vrste hrane učenicima sa zdravstvenim poteškoćama i sl. Vukovarsko-srijemska županija prikupila je potrebna izvješća o potrebama svih osnovnih škola, te pristupila sustavnom rješavanju projekta prehrane.

„Tijekom protekla tri tjedna na temelju zahtjeva prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, s kojim zaista moram pohvaliti suradnju, neke od škola dobile su suglasnosti za zapošljavanje kuhara, što je od ključnog značaja za pripravu toplog obroka. Ovisno o potrebama škola, bilo da se radi o neophodnoj dogradnji, izgradnji, adaptaciji ili samom opremanju osnovnih škola, Vukovarsko-srijemska županija osigurat će sve potrebno u okviru materijalnih mogućnosti, dajući potporu programu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2027., a škole su dužne na najbolji način u skladu sa svojim mogućnostima i uvjetima organizirati prehranu učenika dok borave u školi vodeći se sa propisanim normativima, koje donosi Ministarstvo nadležno za zdravstvo.“ – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti doc. dr. sc. Jadranka Mustapić-Karlić.

Inače, projekt besplatne prehrane za učenike u osnovnim školama započeo je 09. siječnja 2023. godine, a troškove financiranja, odnosno sufinanciranja prehrane za svakog učenika osnovne škole uključenog u školsku prehranu podmirivat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u iznosu od 1,33 eura/10,00 kuna po danu, za dane kada je učenik na nastavi. Sredstva za financiranje, odnosno sufinanciranje troškova prehrane učenika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja doznačava osnivačima osnovnoškolskih ustanova, a osnivač će ista doznačiti školama.

Neke od osnovnih škola s područja naše županije mogu se pohvaliti načinom i organizacijom uvođenja toplih obroka. Jedna od njih je OŠ Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, koja uz kolektiv škole, podršku Županije i Općine, već sedmu godinu za redom osigurava tople obroke za svoje učenike. „U avanturu zvani topli obroci krenuli smo uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije koja nam je prva pružila sredstva koja su nam bila dostatna za početak kuhanih toplih obroka. Moram ovdje pohvaliti moje učitelje i cijelo osoblje škole, koji su svojim velikim entuzijazmom omogućili da djeci osiguramo kuhane obroke, i to na način da su svojim rukama radili blagovaonicu.“ – pohvalila se ravnateljica tovarničke osnovne škole Ljiljana Bandić.

Osnovna škola iz Tovarnika dvije godine je sudjelovala u županijskom projektu „Užina za sve“, a nakon toga Općina Tovarnik nastavila im je financirati troškove prehrane za svu djecu. „Poštujemo preporuke jelovnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U školi je čak i oformljen tim za uređenje, kvalitetu i predlaganje kuhanih obroka, uz napomenu da djeca imaju pravo predlagati otprilike jednom mjesečno ono što bi oni željeli. Svi znamo kada bi pustili baš skroz djeci po željama da bi to stalno bile krafne, čokoladice, sladoled i slično. Na ovaj način naš tim trudi se raditi balans kako bi djeca bila zadovoljna i ujedno dobila sve nutritivne vrijednosti koje su im potrebne. Vrlo smo zadovoljni jer sve što radimo, radimo zbog djece, nema tu ni plaće ni mjerljivosti nekakve koristi u odnosu na ono što mi dobijemo, a to su sretna lica naših učenika. Na kraju krajeva mi smo svi tamo upravo zbog njih.“ – za kraj je rekla ravnateljica Bandić.

Na dnevnom redu današnjeg sastanka, u sklopu točke o školskoj prehrani, voditeljica Odjela za pripremu programa i projekata Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Lončar, predstavila je ravnateljima mogućnosti financiranja projekata za osnovne škole u novoj perspektivi 2021. – 2027. Osim navedenog, jedna od tema sastanka bila je i obavijest za predupis djece u I. razred osnovne škole za školsku godinu 2023./2024. koji je planiran već u veljači ove godine.