U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima, u goste je došao fotograf, putopisac i biciklistički entuzijast Hrvoje Jurić, a društvo su mu pravila dva psa, Ena i Max. Ova tročlana družina početkom 2023. napravila je izniman pothvat i biciklom prošla 2100 kilometara dug put od Osla do Nordkappa na samom sjeveru Norveške. Vinkovačkoj publici održali su predavanje i predstavili knjigu o toj avanturi naslovljenu “Put sjevera”.

Hrvoje se rodio u Vrbici, a biciklizmom, poslije i fotografijom, počeo se baviti 2011. godine. Prva mu je ruta bila Slavonija-Pula, a poslije je odrađivao sve zahtjevnije udaljenosti. Ekspediciju od Osla do Nordkappa vozio je 2013. i 2016., međutim, ovaj put Jurić je odlučio osvojiti Sjeverni rt električnim biciklom, s dva psa i prikolicom, a dnevno je prelazio oko sto kilometara.

Avanturist Hrvoje Jurić iza sebe ima niz projekata. Proputovao je svijet biciklom, sudjelovao je u ucrtavanju biciklističke rute u svim slavonskim županijama. Projekt nazvan “Giant World Tour: Norway” nastavak je putovanja oko svijeta koje je Hrvoje realizirao 2019. čime je neslužbeno postavio i četiri Guinnessova rekorda. Uz sve navedeno, autor je četiri knjige.

Događaju je u ime Vukovarsko-srijemske županije prisustvovao Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu.