Povodom Dana zaštite hrvatskih autohtonih proizvoda koji je Hrvatska po prvi put obilježila ove godine 14. travnja 2016. godine, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula predstavio je danas Priručnik „Autohtoni proizvodi i oznake kvalitete Europske unije:od ideje do realizacije“ u Kući Europe u Zagrebu.

Priručnik je djelo nekoliko autora a u sebi sadrži stečena iskustva proizvođača koji su svojim lokalnim pričama priskrbili europsku zvjezdicu kvalitete, procedure prijave i zaštite te potrebnu dokumentaciju, s ciljem da potakne druge poduzetnike da svoje proizvode pridruže  rastućem popisu hrvatskih roba s europskim oznakama kvalitete.

„Jedan od ciljeva Priručnika jest da se skine stigma kako je zaštita proizvoda namijenjena samo nekim proizvođačima jer je namijenjena svima kojima imaju proizvod“poručio je zastupnik Picula i istaknuo da je hrana već dugo strateški proizvod.

Nakon gotovo tri godine članstva u Europskoj uniji  te 18 proizvoda u DOOR bazi od kojih je 10 zaštićeno na razini EU, u Hrvatskoj su stvoreni uvjeti za brži i lakši postupak zaštite autohtonih proizvoda. Za usporedbu , Estonija i Malta nemaju nijedan zaštićeni proizvod, Danska ima 6, a Irska tek 5.

Predstavljanju priručnika  ispred Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj nazočila je Ljubica Klobučić Grgas.