U prepunoj dvorani Mladost u Županji svečano je otvoreno 57. Šokačko sijelo pod sloganom „Oj, dorati, moje zlato suvo“ posvećeno šokačkoj tradiciji uzgoja konja, a bogat program manifestacije će u sljedećih deset dana oživjeti tradiciju i baštinu županjskog kraja.

“OJ, DORATI, MOJE ZLATO SUVO – tema je 57. Šokačkog sijela, najznačajnije manifestacije tradicijske kulture županjske Posavine koja svake godine okuplja na tisuće izvođača i posjetitelja. Prošle sam godine obećao da ću otvoriti Sijelo u šokačkoj nošnji i zajedno sa svima vama pokazati svu raskoš, bogatstvo i tradiciju našeg kraja i izuzetno mi je drago što smo još jednom pokazali što jesmo i čime se ponosimo“

rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je stihovima poznate pjesme „Faljen Isus, Šokci i Šokice“ manifestaciju i otvorio, dok je gradonačelnik Damir Juzbašić pozvao sve da dođu u Županju i uživaju u svemu što su im pripremili.

U sklopu programa svečanosti otvorenja održan je izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji, a titulu „Šokačkog cvita 2024.“ odnijela je Antonija-Tonka Oršolić iz Županje. Prvom pratiljom proglašena je Josipa Jagodanović iz Bartolovaca, a mjesto druge pratilje zauzela je Ana Bićanić iz Slatine.