U sklopu popratnog programa 6. Filmskog festivala glumca održano je i prvo izdanje ANIMAoptika, programa posvećenog animiranom filmu i stripu kojeg je osmislio i  vodio likovni umjetnik Davor Šunk.

Program se sastojao od trodnevne radionice „stop animacije“, održane u OŠ „Ivana Mažuranića“ u Vinkovcima, u kojoj je sudjelovalo petnaest učenika ove škole. Radionicu su vodili Davor Šunk i likovna umjetnica Vanda Čižmek, ilustratorica brojnih knjiga za djecu.

Izložba radova polaznika ove trodnevne radioniceotvorena je u srijedu u predvorju Gradskog kazališta „Joza Ivakić“, netom prije Svečanosti dodjela nagrada i priznanja. Pokrovitelj i suorganizator  ove radionice je Kulturni centar Vinkovci.

Centralni program ANIMAoptika održan je u ponedjeljak u gradskom kazalištu, a gost–autor prvog izdanja bio  je likovni umjetnik, Vinkovčanin, Krešimir Zimonić, jedan od najuglednijih hrvatskih strip autora i najistaknutiji predstavnik mlađeg naraštaja Zagrebačke škole crtanoga filma. Izložba stripova Krešimira Zimonića otvorena je u predvorju kazališta, a nakon izložbe upriličen je razgovor s autorom te projekcije animiranih filmova na velikom platnu. Moderator je bio Davor Šunk.

Događaju je prisustvovao zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Viktor Lukačević.

U sklopu ovog programa održana i projekcija američkog filma za djecu i mlade „Free guy“.