U Babinoj Gredi održana je tradicionalna 43. kulturna i gospodarska priredba „Konji bijelci“, a uz natjecanje konjogojaca u brojnim vještinama, veliku pozornost posjetitelja privukao je i defile oko 30 svatovskih zaprega.

Zadnjih nekoliko godina ova se manifestacija održava u sklopu manifestacije „Nema sela nad Babine Grede“ koja svake godine potvrđuje bogatstvo ove općine.  

„Trudimo se nizom priredbi koje održavamo kroz godinu, ali i potporama koje pružamo mještanima, bilo da je riječ o uzgoju konja po kojima je Babina Greda i najpoznatija ili nekoj drugoj djelatnosti, da iz Babine Grede odašiljemo  sliku uređenog mjesta u kojem je lijepo živjeti“

rekao je općinski načelnik Josip Krnić.

Održana su tradicionalna natjecanja u nekoliko disciplina poput sklapanja kola, uprezanja konja, vezanja konjskih repova, vožnje konja na paliji i tekličkom jahanju. Uz nabrojane vještine koje su nekada bile uobičajene i svakodnevne, okupljeni su imali priliku vidjeti nastupe mađarskih Čikoša koji su poznati po vještini jahanja i akrobacijama na konjima.

„U babogredskom kraju se konjogojstvo, odnosno ljubav prema konjima možda najduže i najviše održala, a manifestacija “Konji bijelci” govori tome u prilog. Naravno da ona nije samo sjećanje na neki način života, ona je sjećanje na ljude koji su živjeli na ovome području i način na koji su živjeli, ali ona je svakako i promocija u turističkom smislu. Moramo ponuditi svijetu i okruženju ono što imamo, što je lijepo i na čemu možemo graditi svoju budućnost“

istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić još jednom čestitavši svim natjecateljima.

Pobjednici:

Ana i Lovrena Gregorović – najljepša svatovska zaprega

Vezanje repova – Ivan Matić

Sklapanje kola – Ivan Matić i Josip Ćosić

Uprezanje konja – Mateo Glavačević i Nikola Stojanović

Vožnja na palir – Mateo Glavačević i Nikola Stojanović

Tekličko jahanje – Ivan Matić

Ukupni pobjednik – Ivan Matić