FOTO: Hrvatski radio Vukovar

U Palači Srijem u Vukovaru održana je 4. konferencija Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja, a teme su bile prijedlog zakona o naknadi ratne štete hrvatskim prognanicima i stradalnicima Domovinskog rata, Inicijativa za donošenje novoga zakona o ratom stradalim područjima i demografska, gospodarska i sigurnosna pitanja hrvatskoga Podunavlja.

„Zajednica povratnika je u zadnjih deset godina nastojala pokrenuti tužbu protiv Republike Srbije za naknadu ratne štete, međutim, shvatili smo da se tih deset godina zapravo nismo pomaknuli niti za milimetar. Stoga smo donijeli odluku da prvo istražimo kakav pristup su imale druge države u drugim ratovima i došli smo do podataka da je recimo u iračko kuvajtskom ratu Irak, koji je napao Kuvajt, morao nadoknaditi ratnu štetu. To nam je bio temelj da krenemo prema našoj Vladi s istim prijedlogom. Sami smo napravili prijedlog zakona, kriterija i naputak za sve provedbene akte koje oni trebaju donijeti. Danas ćemo ovdje iskoristiti nazočnost visokih državnih dužnosnika da im osobno uručimo naše zahtjeve“

rekao je predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek dodavši kako je nakon završetka mirne reintegracije Zakon o Području posebne državne skrbi polučio dobre rezultate i u velikoj mjeri potaknuo prognanike na povratak.

„Očekujemo od naše Vlade da konačno shvati problem. Mi bez potpore Vlade i politike ne možemo napraviti ništa, možemo samo predložiti. Od ovoga nećemo odustati, to su naši zahtjevi i tražit ćemo načine da dođemo do cilja. Na kraju krajeva, to radimo za našu djecu jer mi to vjerojatno nećemo doživjeti. Želimo osigurati našoj djeci lakši opstanak u budućnosti“

naglasio je dopredsjednik Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije, logoraš i hrvatski ratni vojni invalid Marinko Čačić.

U ime Vukovarsko-srijemske županije okupljene je pozdravio zamjenik župana Franjo Orešković.