Obilježavanje 33. godišnjice osnutka Jedinice za posebne zadatke MUP-a Rakitje započelo je odavanjem počasti kod spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH, a središnja svečanost održana je ispred Spomen doma Tigrova u Rakitju. “Danas, kada se prisjetimo tog vremena prije 33 godine, možemo biti ponosni što smo prepoznali taj povijesni trenutak stvaranja hrvatske države i dali svoj doprinos u njezinoj obrani i oslobađanju”, poručio je tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posebno se prisjetivši poginulih pripadnika, uz zahvalu za žrtvu koju su podnijeli.
Nakon ustrojavanja 4. satnije do sredine studenoga 1990., jedinica je brojila 450 pripadnika, a ustrojavanjem 5. satnije početkom sljedeće godine imala je 570 pripadnika. Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH preuzela je ulogu obučnog tranzicijskog središta i djelovala s Antiterorističkom jedinicom MUP-a Lučko.

Prvu intervenciju imali su u Pakracu krajem 1990., a već početkom siječnja 1991. članovi Jedinice rasporedili su se na obrambene položaje na području Zagreba. Početkom iste godine uslijedila je akcija u Pakracu, gdje s ATJ Lučko, pripadnici jedinice iz Rakitja uspostavljaju javni red i mir, što potom čine i u Kutini, Novskoj i Jasenovcu.

U akciji Plitvice, poznatoj kao “Krvavi Uskrs”, 31. ožujka 1991. poginuo je Josip Jović, pripadnik Jedinice iz Rakitja, ujedno prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Uz prva iskustva na bojišnici, pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a Rakitje pružaju potporu pri ustrojavanju drugih postrojbi MUP-a RH te ustrojavanju Zbora narodne garde.

Obilježavanju je u ime Vukovarsko-srijemske županije prisustvovao predsjednik Savjeta za branitelje župana Ivica Nikolić.