Tordinci su od 30. rujna 1991., nakon pada susjednog sela Antina, bili u potpunom okruženju. Na selo je palo nekoliko tisuća granata, uništeno je više stotina kuća, a samo je na crkvu ispaljeno oko stotinu granata. Tijekom obrane Tordinaca poginulo je 56 osoba, a troje se još uvijek vodi nestalima. Danas, na 32. godišnjicu stradanja mještana Tordinaca paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca te svetom misom i bogoslužjima odana je dužna počast svima hrvatskim herojima koji su svojim životima branili domovinu.

„U svakom mjestu koje je prošlo strahote koje su prošli mještani Tordinaca, uvijek o pojedincima ovisi koliko će se tome dati na važnosti, ovisno kako se sami osjećaju i što su prošli. Uz velik posao koji radi na osuvremenjivanju mjesta i komunalnoj infrastrukturi, načelnik Davor Adžić izuzetno brine o očuvanju sjećanja na sve branitelje i civile Domovinskog rata te njihovu žrtvu. Potvrđuje to i broj okupljenih, koji je svake godine sve veći, a ovakvim obilježavanjima odajemo vječnu slavu i hvalu svima koji su dali sve što su imali za svoje mjesto i Republiku Hrvatsku“, rekao je ovom prilikom vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Na današnji dan 1991., u rano jutro, JNA i srpski pobunjenici pješaštvom i tenkovima iz više smjerova započeli su napad na Tordince. Hrvatski su branitelji napad dočekali spremni te su na samom početku uništili tri transportera i šest tenkova. Nažalost, uslijed nedostatka protuoklopnog naoružanja u poslijepodnevnim su se satima povukli te su Tordinci pali u ruke agresora.