U Opatiji se u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista i pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, od 09. do 11. studenoga održava 24. savjetovanje pod nazivom Ekonomska politika Hrvatske 2017.

Uvodno izlaganje na ovom savjetovanju iznio je Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u kojem je predstavio ekonomsku politiku Vlade za 2017. godinu. Cilj Vlade je prema riječima premijera, maksimalno korištenje sredstava iz fondova EU za potrebe ruralnog i gospodarskog razvoja, daljnje jačanje konkurentnosti nacionalnog gospodarstva, reindustrijalizacija, smanjivanje proračunskog deficita do stope od 2%, stabilan tečaj kune, te provedba poreznih i drugih reformi u funkciji stvaranja boljeg poduzetničkog okruženja i jačanja kupovne moći građana. Poseban naglasak premijer je stavio na važnost gospodarskog i demografskog oporavka Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.
U izlaganju se također osvrnuo i na stanje u zdravstvenom, socijalnom i mirovinskom sustavu.

Pozornost prvog dana Savjetovanja izazvala su i izlaganje ministra financija Zdravka Marića koji je govorio o fiskalnoj politici, gospodarskom rastu i aktiviranju državne imovine u narednoj godini, te guvernera HNB Borisa Vujčića čiji je govor bio fokusiran na monetarnu politiku.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije Savjetovanju nazoči pročelnik UO za gospodarstvo Zdenko Podolar.