Dok je ove godine u Republici Hrvatskoj na sveučilištima i fakultetima ostalo prazno gotovo 11.000 mjesta, na studiju Drvne tehnologije u Vinkovcima, kojeg provodi Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba, upisana su 24 nova studenta.

Upisi za studente 1. godine treće generacije preddiplomskog stručnog studija Drvna tehnologija u Vinkovcima u akademskoj godini 2022./2023., održani su u petak, 23. rujna 2022. godine u prostorijama Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima. Upise je ispred Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba vodio voditelj studija doc. dr. sc. Krešimir Greger.

Stručni studij Drvna tehnologija u Vinkovcima pokrenuo je županijski Centar kompetencija na osnovu iskazanih potreba drvoprerađivačkih tvrtki s područja Vukovarsko-srijemske županije: Bjelin Spačva, Bjelin Otok, Šiška, Akord i ostalih. Studij provodi Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba, a sufinanciraju ga Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci. Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije zadužen je za praktičnu nastavu i organizaciju prakse studenata.

„Strateški cilj županije jeste stvaranje visokoobrazovanog kadra u našoj županiji i zatim u dobro tehnološki opremljenim pogonima značajno podizanje stupnja finalizacije u preradi drvne sirovine „ rekao je župan Vukovarsko -srijemske županije Damir Dekanić.

Dodao je i kako se na taj način na području naše županije očekuje značajno veći udio  prerađene drvne sirovine koja ovdje i nastaje.

„Uz navedeno i značajnu decentralizaciju Hrvatskih šuma u ovoj grani očekujemo najveći poticaj gospodarskog razvoja“ poručio je Dekanić.

Inače, od 2020. godine, kada je upisana prva generacija, pa sve do 2022. godine, kada je upisana treća generacija, studij Drvne tehnologije u Vinkovcima je dosad upisalo ukupno 98 studenata. S obzirom da je prva generacija upisana 2020. godine, sljedeće godine 2023.  se očekuje i završetak studija za prve stručne prvostupnike/prvostupnice drvne tehnologije koji će studij završiti u Vinkovcima.

Početak nastave bit će u ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, kada će biti upriličen i Svečani prijem za studente 1. godine treće generacije studija Drvne tehnologije u Vinkovcima.

Nakon uspješno upisane tri generacije studenata drvne tehnologije, za sljedeću akademsku godinu 2023./2024. u Vinkovcima je najavljeno i pokretanje studija šumarstva.