U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske matice iseljenika Vukovar održan je 23. Tamburaški memorijal Hrvoja Majića, u spomen na prerano preminulog primaša nekadašnjih Zlatnih dukata. Iza sebe je ostavio bogatu glazbenu ostavštinu, a svoje je znanje i talente nesebično prenosio na mlađe generacije. „Mislim da ne trebam puno govoriti o Hrvoju, svi znamo njegovu veličinu i koji je značaj imao za tamburašku glazbu, ali treba spomenuti kako je on neprežaljeni član Zlatnih dukata, osvajač nagrade Status, kao i brojnih drugih priznanja. On je zagovaratelj i predstavnik tamburaške instrumentalne glazbe i snimio je album Tambura u svijetu klasične glazbe“, rekao je član organizacijskog odbora Memorijala Tomislav Majačić.

U zadnjih dvadesetak godina, na Memorijalu je nastupilo više od tisuću vrsnih tamburaša, a ovogodišnji sudionici su: Darko Čuvidić, Tamburaški sastav JOKS, Komorni sastav HGU Festival bunjevačkih pisama iz Subotice, Ansambl Velos iz Novog Sada, Orkestar Hrvoja Harkanovca iz Osijeka te Gradski tamburaški orkestar iz Križevaca.

„Mogu reći da sam Hrvoja osobno poznavao u jednoj životnoj fazi. Svirao sam i ja tamburicu, pa ga se sjećam još iz dječačke dobi. Sigurno da je zadužio hrvatsku tamburašku glazbu, Vukovarsko-srijemsku županiju i Vinkovce te sve ljubitelje tambure. Ne preostaje nam ništa drugo nego uživati u djelima koje je svirao sam i u društvu njegovih kolega u vremenu kada su zajedno svirali. Nažalost, tragično nas je napustio, ali ćemo ga se uvijek sjećati kao velikog glazbenika i čovjeka”, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Tijekom godina, svoje glazbeno umijeće osim domaćih, pokazali su i tamburaši Bačkih i Bunjevačkih Hrvata, Hrvati iz susjednih zemalja, ali i šire. U čast Hrvoja Majića, svirao je i virtuoz na tamburici Jerry Grchevich iz Sjedinjenih Američkih Država te virtuoz na braču Bako Jovanović iz Beča. Osim toga, nastupio je veliki dio Hrvatskog tamburaškog orkestra iz svih područja Lijepe naše, koji je bio okupljen za koncert pod nazivom „Šokačka rapsodija“ u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.