Izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu održan je u Čakovcu, a cilj tog natjecanja je promicanje vrijednosti i važnosti žena na selu i podizanje kvalitete života u ruralnim krajevima. Na 22. Izboru  natjecalo se 17 žena iz 14 hrvatskih županija, koje su uredile svoj izložbeni prostor ručnim radovima, proizvodima sa svojeg gospodarstva, cvijećem, ukrasima, zimnicom, tradicijskim jelima, vinom te kolačima. Na pozornici su se predstavile narodnom nošnjom svoga kraja, a odgovarale su i na pitanja članova žirija. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da se svake godine iznova iznenadi koliko su seoske žene kreativne i kako uspješno obavljaju i najteže poslove.

– U svemu što rade, kad govorimo o njihovom društvenom i političkom angažmanu, o njihovim proizvodima visoke dodane vrijednosti, zaštićenim proizvodima, o teškom fizičkom radu ili bilo čemu drugom, mogu reći da ovaj izbor govori o ženama koje brišu granice između ruralnog i urbanog-rekla je i dodala da u Hrvatskoj sve više mladih obitelji odlučuje preseliti se iz urbane u ruralnu sredinu.

Vukovarsko-srijemsku županiju na ovogodišnjem izboru predstavila je Tatjana Penavić  iz Berka, Seoske prijestolnice za 2022. godinu koja je na impresivnom izlagačkom prostoru predstavila sve ono najbolje što Slavonija pruža. Vlasnica je obrta za poljodjelstvo Penavić, te sa mlađim sinom obrađuje 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u ekološkoj proizvodnji, bavi se ratarskom proizvodnjom, uz to uzgaja voće i povrće za osobne potrebe te priprema razne zimnice i sokove. Aktivno sudjeluje u svim radovima i događanjima u selu i crkvi, mnogim manifestacijama te očuvanju tradicijske baštine. Na ovogodišnjem izboru Tatjana Penavić dobila je priznanje za iznimno očuvanje i njegovanje tradicijskog ruha. Za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2022. godinu izabrana je Antonia Mrzlić Budak koja dolazi iz Svetog Petra u Šumi, iz Istarske županije. Prva pratilja je Ivančica Kudlek iz Sisačko-moslavačke županije dok je druga pratilja Kristina Ivić iz Brodsko-posavske županije. Ispred Upravnog odjela za poljoprivredu 22. Izboru najuzornije hrvatske seoske žene nazočila je voditeljica Odsjeka za poljoprivredu Ljubica Klobučić Grgas.