Polaganjem vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca te na grob Miroslava Slavka Mađera na Gradskome groblju u Vinkovcima, 20.10.2016. započeli su 22. Dani Josipa i Ivana Kozarca, književno-znanstvena manifestacija utemeljena s ciljem valoriziranja i promoviranja zavičajne književnosti i tradicije.

U sklopu manifestacije u vinkovačkoj Kavani Aurelia održana je pjesnička večer “Rekvijem za Vanju Radauša” kojom se odala  počast tom značajnom Vinkovčaninu. U programu su nastupili  profesori vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, te recitatori Gimnazije i Srednje strukovne škole Vinkovci.

Tradicionalna priredba “Živi kapitali” održana je i ove godine u Gimnaziji M. A. Reljković, Ekonomskoj i trgovačkoj školi “Ivan Domac”, Srednjoj strukovnoj školi “S. S. Kranjčević”, OŠ “Josip Kozarac” i Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, a sudjelovali su književnici: Dubravka Oraić-Tolić, Goran Rem, Franjo Nagulov, Miroslav Mićanović, Luka Bekavac, Adam Rajzl, Krešimir Bagić, Josip Cvenić, Božica Zoko i Blaženka Brlošić.

Vrhunac Dana svakako je dodjela nagrada “Josip i Ivan Kozarac”. Ocjenjivački sud u sastavu Božidar Petrač, Goran Rem i Martin Grgurovac iz tekuće nakladničke produkcije odabrali su ono što je, prema njihovom sudu, bilo najbolje. Prije same svečanosti dodjele nagrada književnike i organizatore ove manifestacije primio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Nagradu za životno djelo primila je akademkinja Dubravka Oraić-Tolić, a nagradu joj je dodijelio župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Nagradu za knjigu godine u području književnosti primio je Luka Bekavac za knjigu “Policijski sat”.

U području znanosti nagradu je dobio Krešimir Bagić za knjigu “Uvod u suvremenu hrvatsku književnost 1970. – 2010.”.

Poveljom uspješnosti nagrađena je Ljubica Biljan iz Cerne za knjigu “Jakobov san”.

Na svečanosti dodjele prisustvovao je i Viktor Lukačević, v.d. pročelnik Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko srijemske županije.

Književno-znanstvenu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada “Privlačica” iz Vinkovaca, Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Hrvatske šume.