7. ožujka 1811. rođen je hrvatski ban, Vinkovčanin Josip Šokčević. Njegovi posmrtni ostaci prevezeni su iz Beča u Vinkovce 2002. i položeni u kriptu kapelice Marije Magdalene na vinkovačkom gradskom groblju, a sve zahvaljujući Povijesnom i športskom društvu „Hrvatski sokol” Vinkovci.

Od tada svake godine obilježavamo rođendan bana Šokčevića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovom grobu.

„Od prošle godine polažemo i lovorov vijenac u čast banu kao vojniku u centru grada kod njegovog spomenika, a ove smo godine upriličili i jedno predavanje Zlatka Virca u Gradskoj knjižnici Vinkovci večeras u 18 sati”

rekao je predsjednik Hrvatskog sokola Tihomir Marojević.

“Ban Šokčević bio je vojnik, ali njegovo djelo na gospodarskom, kulturnom i obrazovnom polju bilo je veliko, što potvrđuje njegov široki spektar znanja. U svim područjima ljudskog života djelovao je u korist naše Domovine”

istaknuo je Marojević dodavši kako je ban potaknuo neke stvari koje i dan danas žive, kao što je utemeljenje HAZU-a i njegovo najveće djelo, uvođenje hrvatskog jezika u školstvo. Uz Hrvatski sokol, počast banu danas su odale veteranske i prijateljske udruge, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci.