U Domu kulture u Antinu, u organizaciji antinskog KUD-a “Lela i Vladimir Matanović” održana je tradicijska manifestacija Zimsko spremanje – revija snaša, djevojaka i baja u zimskom tradicijskom ruhu. Manifestacijom, koja je nakon prekida zbog pandemije koronavirusa sada ponovno zaživjela, završena je godina u kojoj je Antin nosio titulu Seoske prijestolnice Vukovarsko-srijemske županije.

Prosudbeno su povjerenstvo činile muzejska savjetnica i predsjednica Povjerenstva Ljubica Gligorević, kustosica iz Gradskog muzeja Vukovar Renata Devetak Roca i viša stručna savjetnica, Ministarstvo kulture i medija, Konzervatorski odjel u Osijeku Mirela Ravas. Kod snaša najuspješnija je bila  Jasminka Mihalj (Velika Kopanica), zatim Anita Ðipanov Marijanović (Bački Monoštor) i Matea Brlošić (Piškorevci). Među djevojkama najuspješnije su bile Ivana Bošnjak (Gradište), Ana Marija Bertin (Duboševica) i Jozefina Oršolić (Štitar), a od baja najviše se istaknuo Domagoj Bušić (Županja), zatim Nikola Dubravac (Gradište) i na koncu Vlatko Krizmanić (Bački Breg).

Događaju je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović koja se prisutnima i obratila.

“Mi u Županiji itekako smo ponosni i na ovu manifestaciju i na organizatora budući da manifestacija ima izniman značaj za očuvanje tradicijske kulture i obrta u našoj županiji, ali je isto tako značajna i na nacionalnoj razini zato što je jedina koja na nacionalnoj razini promovira zimsko tradicijsko ruho. Županija će svesrdno i dalje nastaviti podupirati napore organizatora i manifestaciju u cjelini i u godinama koje dolaze.“

Ovom prigodom predstavljena je i knjiga “Posljednji abadžija u Hrvatskoj – Stjepan Belić iz Antina”, autora Antuna Flinčeca.