Međunarodni znanstveni skup o slavonskom dijalektu „Šokačka rič“ po 21. put se održao pod pokroviteljstvom ZAKUD-a, a od ove godine i iz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti koji je preuzeo organizaciju.

Skup je otvorila dekanica FOOZOS-a prof. dr. sc Emina Berbić Kolar te gosti: prorektor za organizaciju i ljudske resurse prof. dr. sc. Damir Matanović, predsjednik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Središnja tema skupa jest 20. godina Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine potpisane u Parizu 2003., a koju je Hrvatska ratificirala dvije godine nakon. Šokačka je rič jedna od najdugovječnijih tradicijskih manifestacija i jedina u Lijepoj našoj koja progovara o slavonskome dijalektu.

Bogat program šokačkom riči i scenskim nastupima obogatila su djeca iz Starih Perkovaca, Sikirevaca, Slavonskoga Broda, Vinkovaca i Župe Tolisa, a studenti Tambure osječkog sveučilišta bili su zaduženi za glazbeni dio.