U sklopu 18. Natjecanja orača Republike Hrvatske koje je održano 7. i 8. listopada 2022. godine u Prelogu sudjelovali su i predstavnici Vukovarsko srijemske županije. Na natjecanju je nastupilo 28 natjecatelja i to u dvije kategorije.

U kategoriji plugova ravnjaka nastupilo je 14 natjecatelja, a naš predstavnik David Aleksa zauzeo je odlično 4. mjesto. Ovaj rezultat ima još veću težinu kada se tome doda da je mladi David učenik drugog razreda Poljoprivredno-šumarske  škole iz Vinkovaca, te  ima tek 16 godina.

U kategoriji plugova premetnjaka nastupilo je isto 14 natjecatelja, a naš predstavnik Josip Vinković  zauzeo je 12. mjesto.

U kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto pripalo je Saši Višak iz Koprivničko-križevačke županije, a u kategoriji plugova premetnjaka prvo mjesto osvojio je Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Pobjednici ovog natjecanja stječu pravo nastupa na svjetskom natjecanju orača.

Ovdje treba naglasiti da je ova manifestacija hvale vrijedna i da ju treba podržavati na svim razinama (lokalnim, regionalnim i državnim) jer je jedna od rijetkih koja promovira znanje i vještine poljoprivrednih proizvođača, a pogotovo mladih poljoprivrednika i opstanak ruralnih prostora.

Ispred Upravnog odjela za poljoprivredu na 18.državnom natjecanju u oranju nazočio je zamjenik Upravnog odjela za poljoprivredu Darko Juzbašić.