U Vukovaru se, u organizaciji HGK, 24. i 25. studenoga 2016. godine održava 12. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi pod nazivom „2016 -2020. (2023.) ključno razdoblje za razvitak hrvatske akvakulture“.

Sudionici su gospodarstvenici, znanstvenici, predstavnici državne uprave, te drugi povezani sudionici iz područja akvakulture, a grad Vukovar je po deseti puta zaredom domaćin ovog najvećeg godišnjeg okupljanja dionika iz ovog sektora gospodarstva.

Namjera je organizatora da se kroz izlaganja, radionice i izravne kontakte prikaže  sadašnje stanje sektora, utvrde bitne tehnološke, gospodarske i znanstvene spoznaje i rješenja, nužna za uspješan razvoj hrvatske akvakulture i korištenje EU strukturnih i investicijskih fondova za financiranje razvojnih projekata.

O potencijalu i perspektivama  ovog sektora u kontekstu gospodarskog rasta, dovoljno govori podatak da ribarstvo Europske unije zadovoljava tek jednu trećinu vlastitih potreba, a radi se o tržištu od pola  milijarde stanovnika.

Kako je rekao pomoćnik ministra Poljoprivrede i ruralnog razvoja Ante Mišura, koji je službeno i otvorio ovu manifestaciju, riječ je o izvanrednoj prilici za hrvatsko ribarstvo i ostvarenje Nacionalnog strateškog plana razvoja akvakulture.

Sudionike skupa je u ime Župana i Vukovarsko-srijemske županije pozdravio pročelnik Upravnog odjela  za gospodarstvo Zdenko Podolar, koji se u kratkom izlaganju zahvalio organizatorima što se ovako značajan sektorski skup događa baš u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, te izrazio uvjerenje da će dvodnevni rad i zaključci doprinijeti daljnjem oporavku i razvoju ovog značajnog gospodarskog sektora, a samim time i ukupnog lokalnog i nacionalnog gospodarstva.