Varaždinska županija u suradnji sa drugim županijama, dana 22. svibnja 2021. godine, organizira 10. izložbu bučinog ulja Hrvatske i 3. međunarodnu izložbu bučinog ulja ALPE-JADRAN.

Analiza i ocjenjivanje bučinog ulja provoditi će se sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007. Od kemijskog sastava bučinog ulja analizirati će se sastav masnih kiselina, peroksidni broj, slobodne masne kiseline, i dr., a od senzorskih analiza provoditi će se ocjenjivanje okusa, mirisa,i sl.

Najbolje ocjenjeno ulje (šampion izložbe) osvojiti će novčanu nagradu u iznosu od 2.000 EUR-a.

Prije 11 godina započelo se s održavanjem manifestacije koja sadrži ocjenjivanje ulja, tematsko predavanje, te prezentaciju i prodaju bučinog ulja i proizvoda s bučinim uljem. Upravo su izložbe i ocjenjivanje kvalitete bučinog ulja, poligon prema izgradnji što kvalitetnijeg proizvoda i stvaranja još boljeg i većeg povjerenja kupaca u domaću hranu. Isto tako izložbe također omogućuju, da se proizvođači međusobno bolje upoznaju, da se prenesu različita iskustva u proizvodnji. Povezanost je nužna, i ne trebaju se proizvođači bojati međusobne konkurencije. Svako iskustvo i znanje koje će unaprijediti proizvodnju, a da se pri tome vrednuju pozitivne tradicije u uzgoju, dobro je došlo i sigurno će utjecati na razinu dohodovnosti te proizvodnje.

Bučino ulje je danas prepoznatljiva sastavnica tradicionalne kuhinje kontinentalne Hrvatske, a svestrana primjena i sam način njegove uporabe dio su bogatog srednjoeuropskog gastronomskog naslijeđa. Dugogodišnjim marljivim radom, prenošenjem znanja i vještina s generacije na generaciju, proizvođači su iz sjemenki buča sa svojih polja nastojali proizvesti što kvalitetnija i ukusnija ulja. Tek posljednjih desetljeća bučino ulje dobiva potvrdu povoljnih učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma i zasluženo mjesto na stolovima ljubitelja dobre hrane. Bučino ulje obiluje mnogim visokovrijednim, bioaktivnim spojevima s vitaminskim i antioksidativnim djelovanjem te ostalim spojevima koji pozitivno djeluju na zdravlje.

Izložba bučinog ulja poprimila je tradicionalni karakter na području Hrvatske te stoga

POZIVAMO

sve zainteresirane proizvođače bučinog ulja da se prijave na 10. Izložbu bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodnu izložbu bučinog ulja ALPE-JADRAN koja će se održati u subotu  22. svibnja 2021. godine u Varaždinu.

Molimo zainteresirane proizvođače da ispunjene prijavne obrasce (u prilogu) dostave najkasnije do 15. ožujka 2021. godine na adresu: Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin ili na e-mail: tanja.banfic@vzz.hr; jasna.vresk@vzz.hr.

Prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje bučinog ulja za proizvođače s područja Vukovarsko-srijemske županije održati će se u četvrtak 25.ožujka 2021. godine od 08-12 sati u prostorijama Županije, Upravnog odjela za poljoprivredu, Glagoljaška 27, Vinkovci.

Dostavlja se 1 x 0,25 litara 1 x 0,50 litara ulja u tamnim, staklenim i neobilježenim bocama za ocjenjivanje bučinog ulja, te 1 boca ulja s etiketom proizvođača ulja u svrhu izlaganja i degustacije na navedenoj Izložbi (ukupno 3 boce ulja).

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Varaždinske županije na broj telefona: 042/390-580 i 042/390-582.