U organizaciji osječke online tržnice Plodovi.hr, a pod pokroviteljstvom Nacionalne mreže ZPP-a, na KLOnferenciji se okupilo šest Kratkih lanaca opskrbe (KLO) iz cijele Hrvatske, predstavnici jedinica regionalne samouprave i sektorski stručnjaci.

Oni koji su se 16. i 17. svibnja našli u Hotelu Lug čuli su zanimljiva predavanja i informirali o programima i mogućnostima ZPP-a te o programima Europskog Inovacijskog Partnerstva.

Konferenciju je otvorio i pozdravio sve prisutne direktor osječke online tržnice Plodovi.hr Ivan Lauc, dok je predsjednik Hrvatskog biospeleološkog društva i predsjednik Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA) Roman Ozimec zanimljivim predavanjem o Inventarizaciji agrobioraznolikosti i katalogizaciji tradicijskih poljodjelskih proizvoda postavio veliko otvoreno pitanje: Zašto ostale regije ne slijede primjer Varaždinske županije kako bi brendirale svoje tradicionalne proizvode?

Tema prvog okruglog stola bila je fokusirana na probleme, potrebe i prilike u dosadašnjem poslovanju šest spomenutih KLO – Plodovi.hr iz Osijeka, Growtovchani.com iz Križevaca, Putujuće.com iz doline Neretve, Sikirevčanka d.o.o. iz Sikirevaca, Međimurski štacun iz Međimurja i E-selo.hr iz Pule.

Na drugom po redu okruglom stolu okupili su se članovi javnog sektora: pročelnik UO za poljoprivredu OBŽ Romeo Jukić, pročelnica UO za poljoprivredu VSŽ Magdalena Parat, načelnik Općine Sikirevci Josip Nikolić, direktor Agroklastera d.o.o. Zdenko Podolar i direktor Plodovi.hr Ivan Lauc na temu suradnje javnog sektora i kratkih lanaca opskrbe u vidu zelena javne nabave.

Zaključak KLOnferencije je taj da samo zajedničkim naporima te isključivim i usmjerenim inicijativama možemo spasiti male hrvatske proizvođače i potpomoći kratke lance opskrbe.