U Gospodarskom centru u Osijeku održani su 1. Dani hrvatskog stočarstva, jedinstveni godišnji stručni skup uzgajivača domaćih životinja, s ciljem edukacije i informiranje sudionika, osobito uzgajivača iz najvažnijih područja stočarske proizvodnje, a sve radi kreiranja prijedloga, rješenja i zaključaka koji mogu doprinijeti održivosti i razvoju stočarske proizvodnje u Hrvatskoj u skladu s klimatskim i okolišnim ciljevima.

„HAPIH prvi puta organizira Dane hrvatskog stočarstva, s obzirom da svi sektori u području stočarstva imaju svoja savjetovanja gdje razgovaraju o specifičnim temama, međutim postoji i puno zajedničkih tema o kojima treba promišljati. Upravo je to cilj ovog skupa, okupljanje i osnaživanje hrvatskih stočara, jer hrvatsko stočarstvo to zaslužuje. Tema današnje konferencije je budućnost hrvatskog stočarstva, u svijetlu svih izazova i teškoća u kojima se proizvodnja odvija, a vjerujem da ćemo na kraju ipak doći do zajedničkih zaključaka i rješenja“, rekla je ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić.

Nakon uvodnih obraćanja, održane su dvije panel rasprave na temu budućnosti hrvatskog stočarstva, i to s pogledom s razine donositelja odluka te malih poljoprivrednika. Skupu je u ime Vukovarsko-srijemske županije prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat.