U zagrebačkom hotelu „Westin“ održana je 8. Međunarodna konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije, na kojoj je sudjelovao župan Božo Galić.

Na tradicionalnom skupu, među 230 sudionika, bili su i predstavnici iz drvoprerađivačkog sektora, proizvođači biomase, drvnog i poljoprivrednog peleta, dobavljači tehnologija, predstavnici čak pet ministarstava, niz zastupnika u Hrvatskom saboru, zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici županija, gradova i općina, kao i  udruga, nadležnih institucija iz Hrvatske i inozemstva koji žele bolje iskoristiti obnovljive izvore energije za regionalni razvoj.

Na Konferenciji su govornici i panelisti kvalitetnim izlaganjima dali pregled aktualne situacije u sektoru, razmijenili mišljenja te dali podlogu za kvalitetne zaključke i preporuke.  Uz predstavljanje najnovijih tehnologija, naglasak je bio na EU energetskim politikama, direktivi RED II te tržišnom položaju biomase i drvnih goriva.

Glavni partneri ove godine bile su važne europske udruge AEBIOM – Europska udruga biomase, World Bioenergy Association, European Pellet Council, te iz Hrvatske REGEA – Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske i Zelena energetska zadruga.

Prisutni su bili i predstavnici strukovnih udruga iz Bruxellesa te partnerskih udruženja i tvrtki iz EU (Italija, Njemačka, Austrija, itd.), kao i susjednih zemalja iz regije (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora).

Sudjelujući na konferenciji u raspravi župan Galić je istaknuo -„Sa strateškim razvojnim resursom – Spačvanskim bazenom i slavonskim hrastom, s najvećom drvnom industrijom u Hrvatskoj, Spačvom s preko 850 zaposlenih, na prostoru Vukovarsko-srijemske županije radimo na održivom razvoju i povećanju konkurentnosti baziranom na pametnom i održivom korištenju vrijednog drvnog šumskog resursa – od trupca do finalnog proizvoda.

Imamo finalne proizvode i osigurano tržište, dostatne prerađivačke kapacitete za svu lokalnu sirovinu, međutim suočeni smo s činjenicom da i dalje trupci odlaze izvan naše županije i da se količine sirovine za naše drvoprerađivače ponovo smanjuju. To znači otpuštanja, umjesto planiranih zapošljavanja. 

Pametno i održivo korištenje drvne sirovine moguće je samo ako lokalnu sirovinu koristi lokalna drvna industrija, u skladu s direktivama i strategijama EU, RH i u skladu s Deklaracijom Skupštine Vukovarsko-srijemske županije. 

Spačvanski bazen na prostoru Vukovarsko-srijemske županije je najvrjedniji šumski resurs Republike Hrvatske, jedinstven u Europi sa svjetski poznatim i cijenjenim slavonskim hrastom – hrastom lužnjakom, s najkvalitetnijim primjercima upravo iz Spačvanskog bazena.

Uprava šuma Vinkovci sa Šumarijom Otok najvažnija je Uprava šuma pri Hrvatskim šumama koja već godinama donosi uvjerljivo najveću dobit u usporedbi s ostalim upravama šuma.

Mali, srednji i veliki drvoprerađivači s područja Vukovarsko-srijemske županije okupljeni u Drvnom klasteru SLAVONSKI HRAST, predvođeni Spačvom d.d. u posljednje 2 godine otvorili su više od 300 novih radnih mjesta. S postojećim prerađivačkim kapacitetima u finalnoj proizvodnji plan je do sljedeće godine otvoriti još 200 novih radnih mjesta.

BIOMASA

Izgradnja kogeneracija ima opravdanje kod već postojećih drvnih industrija zato što već postoji drvni ostatak. Proizvodi se električna energija, toplina se koristi u preradi drva tijekom cijele godine, a kao sirovina dijelom se koristi već postojeći drvni ostatak iz vlastite proizvodnje.

Spačva d.d. je najveća drvna industrija u Republici Hrvatskoj s više od 850 zaposlenih i primjer je kaskadne uporabe drva s visokom iskoristivosti sirovine i učinkovitosti proizvodnje – od furnira, preko vrata, podova, peleta, pa sve do drvnog ostatka za vlastite kotlovnice. Ta ista drvna industrija, s finalnim proizvodima i visokim stupnjem iskoristitivosti i učinkovitosti ne može dobiti dozvolu za kogeneraciju.