Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Ravnateljstvo civilne zaštite provodi projekte i edukacije građana s ciljem smanjenja rizika od katastrofa. Među brojnim aktivnostima je i obilježavanje Dana SROK-a, odnosno Dana smanjenja rizika od katastrofa, koji se provodi diljem Lijepe naše, pa je jedno od njih organizirano i u Vukovaru.

Kroz edukaciju pod nazivom „Usvoji znanja da šteta bude manja“ na štandu u centru grada, predstavljeni su edukacijski modeli poplave, potresa i klizišta te simulator potresa izrađen posebno za potrebe edukacije i podizanja svijesti građana. „Pripremili smo simulaciju smanjenja rizika od katastrofa, ali i edukaciju predškolske i školske djece kako bih ih upoznali sa situacijama koje se u realnom vremenu mogu i dogoditi. Edukacije u školama i vrtićima održavamo i tijekom cijele godine što je doprinijelo tome da s početnih 80% sada imamo samo 5% zlonamjernih poziva na broj 112. Dakle, ovakvim pristupom prema djeci i odraslima uspjeli smo postići da shvate kako ovakve situacije nisu šala i da im treba ozbiljno pristupiti“, rekao je voditelj službe Civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić dodavši kako pokušavaju sve rizike svesti na najmanju moguću mjeru.

„Poslovica kaže da ne planirati znači planirati neuspjeh. Stoga je i cilj današnje akcije upoznati, informirati, ali i educirati sve nas o važnosti smanjenja rizika te pravilnom reagiranju u opasnim situacijama. Nažalost, osjetili smo što znači moć prirode kada je našu županiju pogodilo olujno nevrijeme 19. srpnja ove godine“, podršku projektu svojim prisustvom dao je zamjenik župana Franjo Orešković zahvalivši na pomoći i potpori Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Ravnateljstvu civilne zaštite, Područnoj ispostavi Osijek u Vukovaru. „Od srca im zahvaljujem na pomoći i potpori jer su uvijek bili tu kada je bilo najpotrebnije – od poplava u županjskoj Posavini, preko migrantske krize, covida do olujnog nevremena i sprječavanja širenja zaraze afričke svinjske kuge“, zahvalio se Orešković.