Danas je u Vinkovcima u Velikoj Županijskoj viječnici Vukovarsko-srijemske županije održan seminar na temu kultura kratkih ophodnji (KKO) (brzorastuće vrste poput vrbe, topole, bagrema i dr. u kratkim ophodnjama) za lokalne energetske potrebe u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Seminar se odvijao pod nazivom – smanjenje emisija CO2 I uštedama iz grijanja.: Toplina iz lokalnih izvora biomase. Seminar se odvijao u okviru IEE SRCplus projekta, a namijenjen je prvenstveno poljoprivrednicima, ali i svim potencijalnim dionicima u lancu.

Seminar su vodili djelatnici Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba, uz voditeljice Željku Fištrek i Biljanu Kulišić, a sudjelovali su predstavnik Vukovarsko-srijemske županije, Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić koji je održao pozdravni govor te Josip Faletar, predsjednik Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije te također predstavnici EKO-SUSTAV-a d.o.o. – Mihajlo Nagy i Vedran Kurtušić kao suorganizatori seminara. Uz brojne govornike prezentaciju je održao i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ivan Ćutić.

Naglasak seminara je bio na mogućnostima grijanja na biomasu kroz upoznavanje modernih tehnologija i inovativnih metoda.

Ciljevi seminara su bili:

–          Upoznati sudionike sa kvalitetama i standardima drvne sječke i peleta

–          Pregled tehnologija pretvorbe drvne biomase u toplinsku energiju

–          Prikazati primjere dobre prakse

–          Mogućnosti financiranja ovakvih projekata

–          Informirati sudionike o mogućnostima za lokalni razvoj

KKO su brzorastuće drvenaste vrste poput vrbe, topole, bagrema i dr., čija je namjena proizvodnja sirovine (drvne sječke) za dobivanje obnovljive energije. Uzgoj KKO u Hrvatskoj, ali i u većini zemalja EU,  još je na razini pokusnih nasada, ali se očekuje da će se njihov uzgoj intenzivirati i komercijalizirati u nadolazećim godinama. Kroz sve veće udjele energije iz obnovljivih izvora, EU stvara sve veću potražnju za drvnom biomasom kao izvorom energije. Upravo drvna biomasa iz kultura kratkih ophodnji prepoznata je kao potencijalna sirovina za namirivanje dijela rastućih potreba. Važnost uključivanja poljoprivrednika u uzgoj KKO je prepoznata i u Programu ruralnog razvoja. Upravo zato SRCplus projekt nastoji podijeliti postojeća iskustva s poljoprivrednicima kako bi se upoznali s ovim kulturama na vrijeme i procijenili mogućnosti angažmana u uzgoju KKO, a predstavnicima lokalne zajednice kako bi procijenili mogućnosti iskorištenja KKO u energetske svrhe na razini lokalne zajednice.

Za više informacija o SRCplus projektu posjetite internetsku stranicu projekta www.srcplus.eu