Bećarac je nematerijalno kulturno dobro koje je prije 12 godina zaštićeno od strane UNESCO-a, a od sada svoj dom u pravom smislu pronašao je u Pleternici.

Interpretacijski centar Muzej bećarca je mjesto na kojemu će tradicionalna baštinska priča biti ispričana na moderan način sa svim suvremenim tehnikama kao što su glazba, vizualni zapisi i sl. Više od tisuću Slavonaca skupilo je svoje priče i običaje kako bi se otvorio ovaj najmoderniji muzej u Slavoniji, a od same ideje do realizacije prošlo je gotovo deset godina.

„Bila mi je čast nazočiti jučerašnjoj svečanosti otvorenja ovog dugoočekivanog i hvalevrijednog projekta. Čestitam ovom prilikom još jednom i županici Antoniji Jozić na novoj turističkoj ponudi koja će čuvati bogatstvo kulturne materijalne i nematerijalne baštine cijele Slavonije.“ – istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Inače, Muzej je svečano otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te je tom prilikom rekao: “Meni je jako drago da je ovaj projekt bio uvršten u jednu veliku zajedničku, političku dogovorenu aktivnost koja se zove projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Taj projekt je od 2016. godine stavio fokus na to da zajednički pomognemo dići Slavoniju svih pet županija i učiniti ono što nije dovoljno učinjeno u godinama ranije, pokazati koliko nam je važno da se Slavonija razvija, da se u nju ulaže i da se ovdje kreiraju radna mjesta. ono što mi je posebno drago je da je evo prošlo već 12 godina otkako je bećarac uvršten na listu nematerijalne baštine UNESCA i da je kroz različite faze prekogranične suradnje došao u fazu da otvaramo ovaj Interpretacijski centar Muzeja bećarca.”

Kroz prekogranični projekt „Kulturna ruta Bećarca i Gange“, u ukupnoj vrijednosti 2,3 milijuna eura, sufinancirana je izgradnja Muzeja, Šetnice i Trga Bećarca. Osim infrastrukturnih radova, projektom je sufinancirana i organizacija nekoliko različitih turističkih manifestacija (Pokladno jahanje, LIDAS – Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva), izrada promo filma o projektu, monografije i tradicijske kuharice, kao i osmišljavanje tkz. „Pleterničke korpe“ (proizvodi i suveniri lokalnih zadrugara i OPG-ova kojima se prezentira prirodna i kulturna baština Pleternice i okolice).

Radovi na unutarnjem uređenju i opremanju postava Muzeja bećarca sufinancirani su kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” kao dio projekta „Svijet graševine“. Projekt Svijet graševine, ukupne vrijednosti 8,7 milijuna eura, od čega su 7,4 milijuna eura bespovratna sredstva, objedinjuje Spahijski podrum u Pakracu, izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici i brendiranje.

Muzej bećarca još je jedan uspješan primjer ulaganja u kulturnu baštinu na području Republike Hrvatske za čiju je revitalizaciju i stavljanje u turističke svrhe iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ uloženo 260,5 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva 196,5 milijuna eura. Ulaganja će se nastaviti i u narednom razdoblju kroz Program „Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.“ u okviru specifičnog cilja: 4.vi „Jačanje uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, socijalnoj uključenosti i socijalnim inovacijama“ za što je predviđeno ukupno 120 milijuna eura.