U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru održana je 4. redovna sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, a na točkama dnevnom reda, između ostalog, našle su se informacije o novim mjerama za zaštitu žrtava kaznenih djela i prekršaja te interaktivna razmjena iskustava djelatnika PU vukovarsko-srijemske s djelatnicima civilnog sektora o primjeni mjera novog Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Sukladno novim izmjenama, uvedeno je novo kazneno djelo – teško ubojstvo žene odnosno femicid za koji je zapriječena kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajnog zatvora. Osim toga, znatno su proširena i osnažena prava žrtava nasilja odnosno uvedeno je pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o mjeri opreza, propisuje se 100 metara kao minimalna udaljenost prilikom nalaganja mjera opreza, pri čemu će kod kršenja te mjere policija imati ovlasti uhvatiti nasilnika, a sud u roku od 24 sata obvezu odlučiti o zamjeni mjera opreza istražnim zatvorom. Uz navedeno, žrtva dobiva pravo na pratnju osobe od povjerenja kroz cijeli postupak, obrisan je prekršaj spolnog uznemiravanja i premješten u sferu kaznene odgovornosti, pooštrene su prekršajne kazne, povisuju se kazne za silovanje i teška kaznena djela protiv spolne slobode i spolne zloupotrebe djeteta, ukida se zastara kaznenog progona i izvršenja kazne za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Upravo zbog upoznavanja s izmjenama i dopunama navedenih zakona, koje su stupile na snagu prije tjedan dana, uz članove Povjerenstva sjednici su prisustvovali i predstavnici PU vukovarsko-srijemske, uglavnom policijski službenici koji rade sa žrtvama obiteljskog nasilja, ravnatelji Hrvatskog zavoda za socijalni rad iz Vukovara i Vinkovaca, predstavnici Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije udruge B.a.b.e. te udruga žena s područja naše županije.

„Vrlo je važno ovim paketom izmjena poslati poruku da osuđujemo i na odgovarajući način reagiramo glede kažnjavanja počinitelja nasilja. Blagi zakon poruka je nasilniku da može raditi što hoće. Ove izmjene i dopune pokazuju da država ozbiljno shvaća problem nasilja. Glede uvođenja kaznenoga djela femicida koji je postao veliki problem u cijelome svijetu, jedna smo od rijetkih država koja je to kazneno djelo uvela u zakonodavni okvir i to je za svaku pohvalu“

rekla je voditeljica Sigurne kuće u Vukovarsko-srijemskoj županiji iz udruge B.a.b.e i članica Povjerenstva Ivana Sučić.

Izmjene zakonskih propisa prezentirala je voditeljica Odjela za pomoć žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Vukovaru Branka Lučić, a po završetku prezentacije razgovora je bilo o načinu implementacije novih mjera u praksi te se ukazalo na potrebu zajedničkog i koordiniranog djelovanja svih dionika u ovim postupcima, kako predstavnika policije i suda tako i predstavnika civilnog sektora koji su često na mjestu događaja i u neposrednom kontaktu sa žrtvama nasilja.

Predsjednik Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova i zamjenik župana Srđan Jeremić zahvalio se svima na odazivu te ukazao da se jedino međusobnim povezivanjem i suradnjom mogu ostvariti iskoraci koji bi bili u korist žrtava nasilja te najavio da će se Povjerenstvo i u nadolazećem razdoblju nastaviti baviti ovom i sličnim temama kroz suradnju i zajednički rad sa svima koji na ovom putu mogu pomoći.