U Gradskom muzeju Vukovar svečano je promovirana monografija “Sjećanje na žrtvu Vukovara 1991.” u kojoj je opisan razvoj Kolone sjećanja, najvećeg komemorativnog skupa u Republici Hrvatskoj.

Uz pomoć fotografija, svjedočanstava, arhivskih dokumenata i tekstova prikazano je kako se Kolona sjećanja razvijala od svojih početaka pa sve do danas, a o samim počecima govorio je jedan od začetnika Kolone sjećanja Tomislav Čorak naglasivši kako je ovim djelom zaokružena priča koja je smjestila Grad heroj na mjesto koje mu i pripada. „Svakog 18. studenog, građani su tijekom progonstva u svojim prozorima prognaničkih soba palili svijeće, gradski dužnosnici su u Zagrebu polagali vijence i palili svijeće, vukovarski svećenici su na Segetu služili mise zadušnice za žrtve Vukovara. Čekali smo trenutak kada ćemo doći u svoj grad i na obali Dunava se pokloniti onima koji su pisali povijest. Tako je u Vukovaru organizirana i prva Kolona sjećanja 1998. godine. Ona je bila spontana, nastala je od naroda, a središnja manifestacija i službeni program održan je na parkiralištu nekadašnjeg hotela Dunav“, rekao je Čorak. Već sljedeće godine, u porušenom i mračnom gradu, počela je organizacija prve organizirane Kolone sjećanja. Dogovoreno je da će se kretati iz vukovarske bolnice preko tzv. “Drvene pijace” do Veleprometa, a autobusima se išlo do Ovčare i groblja položiti vijence. Te je godine 19. studenog po prvi puta obilježeno i stradanje gradske četvrti Borovo naselje.
Na promociji monografije prisutnima su se obratili i pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Dražen Živić te dugogodišnji gvardijan i župnik župe sv. Filip i Jakov u Vukovaru fra Ivica Jagodić. Monografija je izdana na 130 stranica, a urednici su Tomislav Čorak, Ružica Marić, dr.sc. Dražen ŽivićIvana Mujkić i Ana Lovrić. U ime Vukovarsko-srijemske županije događaju je prisustvovao predsjednik Savjeta za branitelje župana Ivica Nikolić.