U partnerstvu s Udrugom „Ne-ovisnost“ iz Osijeka, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije uvodnom konferencijom započeo je s provedbom projekta “Klik u pravo vrijeme” s ciljem prevencije ovisnosti o novim tehnologijama i internetu među djecom i mladima te edukacije roditelja i odgojno obrazovnih djelatnika kako prepoznati i riješiti problem.

„Ovisnost o modernim tehnologijama u porastu je što potvrđuje činjenica da internet kao modernu tehnologiju koristi gotovo svaki čovjek. Njegove su dobrobiti neupitne, međutim pretjerana upotreba utječe negativno na ljudsko zdravlje“, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije dr. Kata Krešić dodavši kako su djeca i roditelji ciljana skupina projekta, ali isto tako da su projektne aktivnosti usmjerene i prema općoj populaciji. Osnovni im je cilj, ističe, osvijestiti problem ovisnosti o novim tehnologijama, objasniti njegov značaj i „veličinu“, ali i ukazati na doista učinkovite mjere prevencije i rane intervencije.

Istraživanja pokazuju da se kod odraslih uz prekomjerno korištenje interneta veže niz problema mentalnog zdravlja i psihosocijalnog funkcioniranja kao što su apstinencijski sindrom, socijalno povlačenje, akademski neuspjeh, financijski problemi, gubitak posla, teškoće u odnosu s obitelji i slično. „Ovisnost o modernim tehnologijama nešto je s čime ćemo se tek suočiti, s obzirom na to da je veliki broj mladih ovisan o ekranima. Mi kao udruga bavimo se prevencijom, rehabilitacijom i resocijalizacijom ovisnika, odnosno smanjenjem štete nastale kao posljedica ovisnosti“, o svojim iskustvima progovorio je predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti „Ne-ovisnost“ i voditelj terapijske zajednice Tomislav Mišetić još jednom istaknuvši važnost prevencije. Danas, sve više tinejdžera i mladih razvija ovisnost o internetu, a da toga nisu svjesni ni oni ni roditelji, što postaje ozbiljan problem za njihov uspješan i produktivan život.

 „Moderne tehnologije postale su dio naše svakodnevice, koristimo ih u radu, međusobnoj komunikaciji i u nekim područjima nam olakšavaju život. Naravno, pretjerana upotreba dovodi do ovisnosti i tako nastaje problem. Smatram da je odgovornost prvenstveno na nama roditeljima jer djeca u nama vide uzor i primjer, a vjerujem da je jedno od rješenja i ponuda drugačijih sadržaja zanimljivih djeci“, okupljene je pozdravio zamjenik župana Franjo Orešković poželjevši sreću u provođenju planiranih aktivnosti. Tijekom 12 mjeseci provedbe projekta, kroz predavanja, edukacije i radionice podići će se svijest djeci u riziku od ovisnosti te njihovim roditeljima o važnosti prevencije, rane intervencije i liječenja ovisnosti o modernim tehnologijama.

Uvodnoj konferenciji prisustvovali su i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić – Karlić.