Vukovarsko-srijemska županija i Agro-klaster d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije predstavili su Palači Srijem u Vukovaru, USKRSNI DORUČAK.

Tom prigodom prezentirani su proizvodi s OPG-ova Vukovarsko-srijemske županije,koji su karakteristični za uskrsno vrijeme.

Ovo je i svojevrsna podrška našim OPG-ovima u njihovom radu i proizvodnji te okupljanju i plasiranju poljoprivrednih proizvoda.

Agro-klaster, ima cilj ujediniti OPG-ove naše županije te im pomoći plasirati proizvode na tržištu!

Tom prigodom župan Božo Galić napomenuo je kako je smisao osnivanja Agro-klastera, zapravo spajanje plave i zelene Hrvatske i na tom putu pridonijeti da se kvalitetna gastronomska ponuda pruži gostima kroz drugačiju, autohtonu, domaću i ekološku hranu.

Tako je započela suradnja s domaćim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima radi okupljanja domaćih proizvoda najviše kvalitete te implementiranja u ponudu na tržištu, i time omogućiti kupcima da okuse ono najbolje što Hrvatska nudi.

Stoga su danas novinarima predstavljeni tradicionalni slavonski prehrambeni proizvodi koji se nađu na blagdanskom stolu na Uskrs – šunka, kobasice, jaja, sirevi i razni namazi te prirodni sokovi od jabuke i aronije kao i vina, proizvedeni na OPG-ima.

Župan Galić je istaknuo:  -“Sve ovo radimo pod motom ‘Kupujmo domaće’ jer je domaće najbolje i najzdravije. Uz to kupovinom domaćeg sira, jaja, suhomesnatih i ostalih prehrambenih proizvoda potičemo i očuvanje radnih mjesta”, te je pozvao stanovnike Vukovarsko-srijemske županije i cijele Hrvatske da kupuju domaće proizvode i na taj način pridonesu prodaji navedenih proizvoda.

Direktor Agro-klastera d.o.o. Zdenko Podolar naveo je kako se deklarativno svi zalažemo da treba kupovati domaće, ali su police hrvatskih trgovačkih lanaca i dalje pune svakakve robe, a najmanje domaćih proizvoda, te je istaknuo: -“Sve donedavno je OPG-ovima trebala, da tako kažem, ulaznica da dođu na police trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, ali mislim da dolazi vrijeme kada će lanci bit sretni ako imaju na policama neki od domaćih proizvoda, jer polako se mijenjaju i navike kupaca koji sve više cijene domaće.“

Pročelnik UO za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić rekao je kako domaći OPG-ovi znaju raditi i znaju kako nešto proizvesti, ali mnogi od njih još uvijek ne raspolažu s dostatnim količinama proizvoda za tržište i tako ne mogu biti tržišno konkurentni. U našoj županiji ima oko 6.000 OPG-ova, a njih oko 1.000 obrađuje značajnije površine i ima tržišnu vrijednost, ali od tog broja tek stotinjak je tržišno i orijentirano.

 “Ostali preživljavaju zahvaljujući još uvijek dobrim potporama, ali mislim da programsko razdoblje koje je pred nama, 2020.-2027., neće više biti izdašno u tom smislu i mnogi će se morati prilagoditi i promijeniti način razmišljanja i djelovanja ako misle živjeti od poljoprivrede.” – istaknuo je pročelnik Matić.