Na 31. obljetnicu stradavanja mještana Općine Lovas na minskom polju, brojni Lovašani, Opatovčani i uzvanici danas su odali počast svim žrtvama velikosrpske agresije.

Obilježavanje je, zbog  građevinskih radova na izgradnji spomen područja minskoga polja, ove godine iznimno održano na spomen obilježju masovne grobnice na lovaskom katoličkom groblju. Nakon čitanja imena svih ubijenih, poginulih i nestalih mještana Općine Lovas i prigodnog obraćanja  načelnice Tanje Cirba, kao i molitve predvođene župnikom Marinom Putilinom, uslijedilo je, uz sve vojne počasti i mirozov, polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Podno spomen obilježja, vijence su položila izaslanstva obitelji stradalih, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Općine Lovas, te beogradskih „Žena u crnom“, kao i Fonda za humanitarno pravo Beograd.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio zamjenik župana Franjo Orešković, sa izaslanstvom.

Nakon polaganja vijenaca, uslijedila je pobožnost Križnoga puta, koju je predvodio župnik Putilin. Postajama Kristove muke, kroz molitvu, župljani su se prisjećali svojih najmilijih stradalih u obrani Domovine, moleći za njihove duše.

Bilo je to prisjećanje na tužne dana kada je skupina,  18. listopada 1991. godine, u kojoj je bio 51 Lovašanin prisilno, a nakon cjelodnevnog mučenja i zlostavljanja koje su  nad njima provodili pripadnici tzv. JNA i četnika, odveden na „čišćenje“ minskoga polja u selu.

Kolonu izmučenih Lovašana predvodili su domaći izdajnici, uz pratnju velikog broja pripadnika paravojne jedinice i vod rezervista Jugoslavenske vojske.

U tom strašnom zločinu  ubijen je 21 Lovašanin, a 14 ih je ranjeno. Istoga dana kasnije, ubijene su još 23 osobe – 19 iz Lovasa, jedna osoba iz Opatovca, jedna iz Sotina te dvije iz Tovarnika.

Kako su tragična stradavanja Lovašana i Opatovčana započela okupacijom oba naselja, a nastavila se sve do 1993. godine i  kako su se mještani uključili u obranu i ostalih dijelova Hrvatske te ginuli i na drugim ratištima, konačna bilanca stradanja mještana Općine Lovas u Domovinskom ratu je 89 poginulih i ubijenih te jedna nestala osoba.