Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji povodom Dana žena održao sastanak

  • 08. ožujka 2022.
  • Ostalo

Danas je u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije, u Vukovaru, održan sastanak Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Na ovaj dan obilježavamo društvena postignuća žena te podsjećamo na nastavak borbe za rodnu ravnopravnost. Prilika je to da se sa zahvalnošću prisjetimo prosvjeda kojima su radnice u 19. stoljeću zahtijevale pravo glasa i pravedne radne uvjete, postavivši temelje za svijet kakav danas poznajemo – svijet u kojemu je težnja za rodnom ravnopravnošću, iako još uvijek neostvarena, utkana u temelje političkog i ekonomskog ustroja demokratskih država. Slavimo bogato nasljeđe borbe za rodnu ravnopravnost, ali i skupljamo snagu za borbe koje dolaze.

Ove godine temelji demokracije, pravednost i ravnopravnost ozbiljno su ugroženi.

Podsjetimo se da je 2020. godine obilježena 20. obljetnica Rezolucije Vijeće sigurnosti UN-a 1325 (2000) – o ženama, miru i sigurnosti.

U Rezoluciji se ističe da se civili, posebno žene i djeca, ubrajaju u većinu koji su negativno pogođeni vojnim sukobima te ističe važnost uloge žena u sprječavanju i rješavanju konflikata i u izgradnji mira. Rezolucija poziva države članice UN-a na poduzimanje mjera sveobuhvatne zaštite žena, od sudjelovanja žena u mirovnim procesima i donošenju odluka do provedbe obrazovanja o rodnoj ravnopravnosti.

Ispred Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji usuglašeni/e smo u stavu da se protivimo svakom ratnom činu država, podupiranju kulture nasilja, militarističko-mačističkom omjeravanju snaga, zazivanju upotrebe nuklearnog oružja te sličnim uvjerenjima i postupcima iz kojih neminovno proizlazi destrukcija u kojoj stradavaju i nedužni pojedinci, skupine, veće društvene zajednice, a samim time i društvo u cjelini.

Inteligencija nam nalaže da primitivne nagone ka nasilnom rješavanju sukoba zamjenimo dijalogom, tolerancijom te ostalim nenasilnim sredstvima u pronalasku primjerenih rješenja za osiguranje dugoročnog mira i sigurnosti.  Život svakog čovjeka mora biti etički imperativ!

Ovim putem također podsjećamo da je svaka žena na ovome svijetu nečija majka, nečija kćer, nečija sestra, ne potcjenjujmo vlastiti utjecaj na muškarce u našim životima, budimo pozitivni utjecaj i pozitivna promjena na njih, uputimo snažnu podršku netoleranciji nasilja, potaknimo mirna rješenja, mirovne inicijative i pridružimo se antiratnom pokretu.

Uz poruku da se borimo razumom, a ne bombama, čestitamo Vam Dan žena!

Ispis
Vrh