Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Župan na trilateralnom sastanku u Novom Sadu

  • 04. rujna 2008.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Župan na trilateralnom sastanku u Novom Sadu Župan na trilateralnom sastanku u Novom Sadu
Župan na trilateralnom sastanku u Novom Sadu

Vukovar - Na poziv predsjednika Skupštine AP Vojvodine Šandora Egereši, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem nazočilo je trilateralnom sastanku u Novom Sadu.

Uz Vukovarsko-srijemsku županiju i domaćine sastanka, sastanku je nazočilo i izaslanstvo Mađarske Županije Bač-Kiškun, predvođeno županom Gaborom Banjai.

Na trilateralnom sastanku najviših predstavnika ove tri regije, dogovoreno je da će se u idućem periodu formirati zajednička strategija za suradnju u više područja. 

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, i župan županije Bač-Kiškun Gabor Banjai saglasili su se da se što skorije formira radna grupa koja će raditi na zajedničkim projektima na području gospodarstva, kulture, turizma, prometa, zaštite okoliša i drugih područja od interesa za sve tri regije.

Na konferenciji za medije održanoj poslije sastanka, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić rekao je da postoji politička volja i podrška za suradnju, čije je konkretiziranje u interesu svih nacionalnih zajednica koje žive u Vukovarsko-srijemskoj županiji, županiji Bač-Kiškun i AP Vojvodini. Poseban naglask stavio je na rijeku Dunav koja povezuje tri regije i čiji se potencijal mora iskoristiti na najbolji mogući način. 

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši rekao je da su na sastanku razmotrili mogućnost suradnje na zajedničkim projektima koji postoje u okviru IPA programa za predpristupnu pomoć, koji treba pripremiti države kandidate i potencijalne kandidate za korištenje strukturnih fondova Europske unije.

Župan mađarske županije Bač-Kiškun Gabor Banjai naglasio je da je ova regija spremna prenijeti sva svoja iskustva partnerskim regijama, s obzirom na to da je Mađarska članica Europske unije i prošla je proces pridruživanja. Prema njegovim riječima u ove tri regije živi tri milijuna stanovnika i zajedničkom suradnjom mogu postići daleko više nego pojedinačno. 

Sastanku su nazočili uz izaslanstva ove tri regije i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici Ferenc Nađ. 

U okviru posjete Novom Sadu, župan Galić sa suradnicima sastao se sa čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, nakon čega je posjetio Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Jelačić" na Petrovaradinu.

Ispis
Vrh