Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Župan Damir Dekanić posjetio Općinu Drenovci

  • 11. kolovoza 2021.
  • Ured župana
fullscreen Župan Damir Dekanić posjetio Općinu Drenovci.jpg Župan Damir Dekanić posjetio Općinu Drenovci.jpg
Župan Damir Dekanić posjetio Općinu Drenovci.jpg

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zajedno sa zamjenikom župana Franjom Oreškovićem, posjetio je Općinu Drenovci, te se susreo s načelnikom Općine Josipom Nasurovićem i njegovim suradnicima. Na sastanku su razgovarali o problemima s kojima se susreću predstavnici Općine kao i mogućnostima njihova rješavanja, a u cilju osiguranja uvjeta za kvalitetniji život i ostanak mladih.

Načelnik Nasurović je tom prigodom upoznao župana s aktualnim projektima koji su u tijeku ili u pripremi, a kao veliki nedostatak naveo je kako na području općine, koju čini pet naselja, nema ni jedne sportske dvorane.

Župan Dekanić je rekao: -„Slažem se kako u Drenovcima, kao centru jedne mikroregije u čijoj školi djeluje i Ispostava Obrtničko-industrijske škole Županja, ne postoji sportska dvorana, niti je po tom pitanju svih proteklih godina išta učinjeno, a neophodna je za održavanje nastave. Potrebno je poduzeti aktivnosti u tom pravcu.“

- „Izgradnjom dvorane i proširenjem zgrade osnovne škole stvorit će se pretpostavke da i ispostava srednje škole zaživi u puno većem obujmu, jer učenici žele imati iste uvjete školovanja kao i njihovi vršnjaci u drugim sredinama. Župan traži da se maksimalno aktiviramo i da u suradnji sa školom što prije riješimo dokumentaciju za gradnju dvorane i budemo spremni za apliciranje projekta, jer od sljedeće godine kreće novo programsko razdoblje EU-a.“ – izjavio je načelnik Nasurović.

Bilo je riječi i o funkcioniranju Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci, otvorenog u rujnu 2016., koji omogućava proizvodnju prehrambenih proizvoda najmom prostora i strojeva za preradu. Raspolaže s dva edukacijsko-proizvodna postrojenja za preradu voća i/ili povrća te proizvoda od brašna i proizvodnog pogona. Općina Drenovci i Vukovarsko-srijemska županija korisnicima osiguravaju subvencionirani najam prostora i usluga te snose i ostale troškove.

Župan Dekanić je istaknuo kako Inkubator, kojega od osnutka financiraju Županija i Općina, mora postati samoodrživ i početi zarađivati, prije svega da se zaposlenicima iz vlastitih prihoda mogu isplatiti plaće.

Direktor Inkubatora Matej Brnić naveo je kako početkom 2022. izlazi peta godina praćenja indikatora projekta, tijekom kojih nisu smjeli stavljati svoj proizvod na tržište, a sada će to moći, pa se ide u razradu novih ideja, sa ciljem samoodrživosti poslovanja, te je rekao: - „Zajednički ćemo odlučiti koji će to proizvodi biti, napraviti računicu i vidjeti što je rentabilno. Najvjerojatnije ćemo ići u smjeru da proizvođači donesu svoju sirovinu na preradu i da preuzmu gotov proizvod. Mi ćemo odraditi i svu papirologiju, ambalažu i deklaraciju, i odmah ga mogu distribuirati u trgovine.“

Na sastanku,  župan Dekanić je istaknuo kako daje punu potporu u gradnji Centra za preradu GMO free soje u Drenovcima, vrijednog 40 milijuna kuna, jer nositelj projekta je Županija, a partner Općina Drenovci.

Direktor Brnić na to se nadovezao: - „Zaključak je da se projekt nastavlja, ali u cilju da sojara zarađuje novac. Jako mi se sviđa županov način razmišljanja i stav da svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti, raditi, truditi se i donijeti rezultat, a ne da sojara bude gubitaš i onda se tada svi vade na to - pa ona je Županijska. Župan je dao svoju podršku, poput  „kotača zamašnjaka“ u tom pravcu.“

Nakon sastanka svi zajedno su obišli i svetište Šumanovci.

Ispis
Vrh