Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Župan Božo Galić svečano otvorio „Folklorne večeri“

  • 04. rujna 2009.
  • Ured župana
fullscreen Župan Božo Galić svečano otvorio „Folklorne večeri“ Župan Božo Galić svečano otvorio „Folklorne večeri“
Župan Božo Galić svečano otvorio „Folklorne večeri“

Vinkovci - Na Trg Vinkovačih jeseni, uz pratnju konjanika, djevojaka i momaka, te članova Vinkovačkih šokačkih rodova u prigodno urešenim konjskim zapregama koje su predvodili konjanici, pred šator Karlovačke pivovare stigao je župan vukovarsko srijemski Božo Galić i svečano otvorio ovogodišnje „Folklorne večeri“, županijsku smotru folklora.

Obraćajući se brojnim gledateljima i sudionicima, župan Galić je istaknuo: „Mnoga kulturno-umjetnička društva, pa tako i s područja Vukovarsko-srijemske županije, željno čekaju da nastupe upravo na „Vinkovačkim jesenima“. Za te nastupe oni se tijekom godine pomno pripremaju. Raduje nas što je njihov rad iz godine u godinu sve kvalitetniji, kako dječjih skupina tako i skupina odraslih. Jamstvo je to da ovakav način njegovanja tradicijske kulture nikada neće umrijeti, nego će se razvijati, na radost našu i generacija koje dolaze“.

Kao i svake godine do sada, tako i ove, Smotrom foklora Vukovarsko srijemske županije započinju 44. „Vinkovačke jeseni“ koje se ove godine održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske gospođe Jadranke Kosor, pod nazivom „Čuvat ćemo tvoje običaje",  a trajat će od 4. – 13. rujna 2009, i jedna su od najznačajnijih manifestacija u Republici Hrvatskoj.

Uz župana Galića, brojnom gledateljstvu obratio se i gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik Organizacijskog odbora 44. „Vinkovačkih jeseni“ dr. Mladen Karlić koji je, između ostalog, istaknuo kako Vinkovci ponovo postaju pozornica hrvatskog folklora na kojoj se mogu vidjeti brojni čuvari hrvatske narodne baštine, zajedništvo hrvatskog naroda, kroz bogatstvo folklora iz svih dijelova hrvatske.

Nakon obraćanja župana Galića i gradonačelnika Karlića, začula se pjesma i zaplesalo kolo, a kako je tema ovogodišnjih „Vinkovačkih jeseni" - „Čuvat ćemo tvoje običaje", većina društava predstavila se izvedbom dijela običaja, pa su tako ljubitelji folklora mogli vidjeti običaje vezane uz žetvu ili šokačke svatove.

Osim folklornih, tijekom trajanja manifestacije održat će se i niz gospodarskih, kulturnih, zabavnih i sportskih priredbi.

Ispis
Vrh