Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Župan Božo Galić nazočio sastanku o uspostavi sustava gospodarenja otpadom

  • 10. listopada 2014.
  • Energetika

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić nazočio je danas sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode u Zagrebu, na kojem su predstavljeni nalazi Studije predizvodljivosti za uspostavu sustava gospodarenja otpadom za sedam županija središnje i istočne Hrvatske, odnosno u 7 županija.

U navedenoj Studiji je analiziran županijski i regionalni koncept izgradnje centara na području sedam županija, a glavni cilj bio je dobiti potvrdu koji je broj i sama lokacija centara optimalan kako bi se osigurala održivost centra, osiguralo sufinanciranje iz EU i prihvatljiva cijena za građane.

Rezultati studije tako predviđaju da su za Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku i Sisačko-moslavačku županiju optimalna tri centra za gospodarenje otpadom.

Sastanku su sudjelovali zamjenik ministra Hrvoje Dokoza, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller te predstavnici županija.

„Krećemo s pripremom dokumentacije koja je potrebna da bi gradnju tri centra za gospodarenje otpadom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj prijavili za sufinanciranje iz Kohezijskog fonda EU. Prijave za EU sufinanciranje bit će spremne do kraja 2015., a ti će centri s radom početi do kraja 2018., do kada Hrvatska mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom“ - izjavio je zamjenik ministra Hrvoje Dokoza.

Sljedeći koraci su izrada studije izvodljivosti i pokretanje postupka procjene utjecaja na okoliš. Po izradi studije izvedivosti znat će se vrijednosti projekata i planovi realizacije. Do kraja 2018. u Hrvatskoj će se sagraditi 13 centara za gospodarenje otpadom čija je vrijednost procijenjena na 4,8 milijardi kuna.

Gotovo 90% od tog iznosa osigurano je iz Kohezijskog fonda i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iz Kohezijskog fonda gradnja centara sufinancira se s iznosom od oko 70% ukupnih troškova, a nacionalna sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša pokrivaju ostatak do 90%.

Uz župana Galića sastanku je nazočio i direktor EKO-SUSTAVA d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije Vladimir Smolčić.

Ispis
Vrh