Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Župan Božo Galić na svečanosti obilježavanja Dana Hrvatskih voda

  • 07. rujna 2010.
  • Ostalo, Ured župana

Dan Hrvatskih voda i 134. obljetnica organiziranog vodnog gospodarstva u Hrvatskoj obilježena je danas  na prigodnoj svečanosti u zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu, na kojoj je nazočio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Dan Hrvatskih voda obilježava se 7. rujna kao spomen na taj dan 1876. godine kada je u Osijeku biskup J.J. Strossmayer osnovao Društvo za regulaciju Vuke te od tada u Hrvatskoj postoji organiziran sustav gospodarenja vodama.

Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić ističe kako je stanje naših voda dobro, kako kvalitetom tako i kvantitetom.

Također je istaknuo da opskrbljenost pitkom vodom iznosi 80 posto, a priključenost stanovništva na sustav javne odvodnje 45 posto.

„Financijski potencijal Hrvatskih voda iznosi oko 1,7 milijardi kuna prikupljenih putem vodnih naknada, odnosno od vlastitih sredstava te još oko 300 milijuna kuna iz proračuna te oko dvije milijarde kuna iz lokalnih jedinica'', istaknuo je Husarić.

Tek 103 milijuna kuna godišnje, odnosno oko 6 posto vlastitih sredstava troše na plaće oko 800 zaposlenika, čime, ističe Husarić, mogu konkurirati europskim kompanijama.

Na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana Hrvatski voda nazočili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva mr.sc. Božidar Pankretić

Hrvatska je na četvrtom ili petom mjestu u Europi po zalihama vode, a 44 u svijetu, istaknuo je  potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić

U sklopu obilježavanja Dana Hrvatskih voda dodijeljene su i godišnje nagrade Hrvatskih voda za najbolji diplomski rad, magistarski rad, doktorsku disertaciju i najbolje djelo iz područja vodnoga gospodarstva, koje se dodjeljuju od 1998. godine.

Ispis
Vrh