Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Zamjenik župana Franjo Orešković na 307. Sinjskoj alci

  • 07. kolovoza 2022.
  • Ured župana
fullscreen Zamjenik župana Franjo Orešković na 307. Sinjskoj alci.jpg Zamjenik župana Franjo Orešković na 307. Sinjskoj alci.jpg
Zamjenik župana Franjo Orešković na 307. Sinjskoj alci.jpg

U Sinju je ovoga vikenda održana 307. Sinjska alka, povijesna i tradicionalna kulturna manifestacija i viteška igra, koja se nalazi na UNESCO-ovom Popisu svjetske nematerijalne baštine.

Alka se održava svake godine početkom kolovoza, u spomen na 1715. i pobjedu Sinjana u bitci protiv Turaka, koji su željeli osvojiti Sinjsku tvrđavu.

Ovogodišnja 307. Sinjska alka okupila je brojne visoke dužnosnike, kako iz RH, tako i EU i regije. Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ministara iz Vlade RH i saborskih dužnosnika, te predsjednika Viteškog alkarskog društva Stipe Jukića, Sinjskoj alci, nazočio je i predsjednik RH Zoran Milanović, kao i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor te mnogi drugi uzvanici.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije, svečanoj manifestaciji nazočio je zamjenik župana Franjo Orešković.

Alkarski program krenuo je prijemom kod Vojvode na Alkarskim dvorima, čime je započeo središnji dio programa – alkarska utrka na kojoj se ove godine natjecalo 17 alkara kopljanika.

Nakon održane tri utrke i pripetavanja trojice alkara, Frano Ivković s osvojenih devet punata, slavodobitnik je 307. Sinjske alke.

Ispis
Vrh