Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Zamjenici župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina u Puli

  • 11. svibnja 2022.
  • Ured župana
fullscreen Zamjenici župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina u Puli.jpg Zamjenici župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina u Puli.jpg
Zamjenici župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina u Puli.jpg

U Puli održana je 3. redovna sjednica Koordinacije zamjenika župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina. Domaćin ovog sastanka, koji se po principu rotacije svaki put održava u nekoj drugoj županiji, bila je zamjenica župana Istarske županije iz reda talijanske nacionalne manjine Jessica Acquavita

Zamjenike župana prvo su primili župan Istarske županije Boris Miletić i gradonačelnik Rovinja Marko Paliage, a nakon toga je u Puli održan radni sastanak gdje je jedna od važnijih tema dnevnog reda bilo pitanje dvojezičnosti. Zamjenica župana Istarske županije prezentirala je stanje dvojezičnosti na području svoje županije, kada je u pitanju službena uporaba talijanskog jezika i pisma koju su svi prisutni ocijenili na izrazito visokom nivou i kao ogledni primjer po kojem se na isti način treba postupati i u drugim županijama u kojima postoji zakonom definirani minimum pripadnika nacionalnih manjina.

Ovom sastanku nazočili su i gosti u čijem fokusu rada je manjinska problematika, a to su saborski zastupnik Boris Milošević, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina, načelnica Uprave za politički sustav i opću upravu ovog Ministarstva Anita Markić.

O stanju u domenu obrazovanja talijanske nacionalne manjine govorila je potpredsjednica Skupštine Istarske županije Tamara Brussich, a detaljnije o ostvarenju prava svih nacionalnih manjina u ovoj županiji pročelnica za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

U ime Vukovarsko - srijemske županije sastanku Koordinacije prisustvovao je zamjenik župana Srđan Jeremić. Zajednički je dogovoreno da će idući sastanak Koordinacije biti održan u Vukovarsko - srijemskoj županiji, kada će tema biti projekti prekogranične suradnje vezano za dosadašnje primjere dobre prakse i potencijale u ovom segmentu.

Ispis
Vrh