Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i zamjenik župana Željko Cirba posjetili talijansku pokrajinu Ravennu , te nazočili Hrvatsko-talijanskom forumu u Milanu

  • 08. lipnja 2010.
  • Ured župana, Međunarodna suradnja i regionalni razvoj

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zamjenik župan Željko Cirba sa izaslanstvom Općina Lovas i Tompojevci posjetili su danas talijansku pokrajinu Ravennu , gdje ih je primio zamjenik predsjednika Provincije Ravenna zajedno sa čelnim ljudima Confcooperative Ravenna i gospodarstvenicima.

Budući da ove dvije županije, iako s različitih strana Jadrana, imaju velike sličnosti i potencijale, teme razgovora bile su brojne.

Razvoj i restrukturiranje poljoprivredne proizvodnje, zajednička ulaganja, sustavi navodnjavanja, modeli udruživanja i razmjena iskustava, samo su neke od spomenutih brojnih mogućnosti za zajednički nastup, posebice u sferi gospodarstva.

Župan Galić je istaknuo velike  potencijale Vukovarsko-srijemske županije – plodne poljoprivredne površine, bogate  šume i rijeke, ali i iznimno dobru dosadašnju suradnju s talijanskim partnerima.

Također se razgovaralo o zajedničkoj suradnje na projektu navodnjavanja u kojemu bi Confcooperativa Ravenna osigurala stručnu provedbu u uspostavi pilot projekt navodnjavanja na području Općina Lovas i Tompojevci, ali i širem području  naše županije.

Dogovoreno je potpisivanje ugovora o suradnji Confcooperative Ravenna i Udruga korisnika sustava za navodnjavanje na našem području, što bi u prvim koracima značilo obuku dva hrvatska tehničara na polju navodnjavanja, dolazak talijanskih stručnjaka na naše područje i stručnu pomoć pri uspostavi pokusnih pilot lokacija.

Definirani su i zajednički interesi u pogledu daljnjeg razvoja gospodarske suradnje na svim poljima, što će se ubuduće ostvarivati potpisivanjem krovnih i  individualnih gospodarskih sporazuma, a čemu svoju potporu daju, kako Provincija Ravenna, tako i Vukovarsko-srijemska županija.

Po završetku programa u pokrajini Ravenna, župan Galić i zamjenik Cirba nazočili su drugom po redu Hrvatsko-talijanskom gospodarskom forumu u  Milanu.

Prvi Hrvatsko-talijanski gospodarski forum održan je, kod nas, u Hrvatskoj gospodarskoj komori u listopadu prošle godine.

Nakon plenarnog dijela Foruma u kojemu su se sudionicima obratili  predsjednici dviju komora, hrvatski i talijanski ministri gospodarstva, predsjednik Lombardija, te predstavnici financijskih institucija, održan je bilateralni razgovor hrvatskih i talijanskih gospodarstvenika.

Vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja kontinuirano raste, a Italija je Hrvatskoj prvi vanjskotrgovinski partner.  Italija je i dalje na prvom mjestu rang-liste najznačajnijih zemalja u hrvatskom izvozu i uvozu.

Ispis
Vrh