Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Uloga širokopojasnog interneta u razvoju lokalne zajednice

  • 27. travnja 2017.
  • Promet i komunikacije
fullscreen Uloga širokopojasnog interneta u razvoju lokalne zajednice (1).JPG Uloga širokopojasnog interneta u razvoju lokalne zajednice (1).JPG
Uloga širokopojasnog interneta u razvoju lokalne zajednice (1).JPG
fullscreen Uloga širokopojasnog interneta u razvoju lokalne zajednice (2).JPG Uloga širokopojasnog interneta u razvoju lokalne zajednice (2).JPG
Uloga širokopojasnog interneta u razvoju lokalne zajednice (2).JPG

Prezentacija o širokopojasnom projektu Donje Austrije održana je u četvrtak 27. travnja 2017. godine u prostorijama Hrvatske zajednice županija u Zagrebu. O mogućnostima, vrijednosti i viziji govorio je  dipl. ing. dr. Igor Brusić. Igor Brusić tehnički je stručnjak za pokretne i nepokretne mreže sa 20-godišnjim radnim iskustvom u području telekomunikacija. Radio je u tvrtkama Ericsson Nikola Tesla d.d., Siemens d.d., Telekom Austria Group i SBR Consulting AG. Posljednje četiri godine isključivo radi na području svjetlovodnih pristupnih mreža na zadacima tehničkog i strategijskog konzaltinga za jedinice lokalne samouprave, komunalna poduzeća i državne institucije.

Nova širokopojasna strategija Donje Austrije predviđa da svako domaćinstvo i poduzeće u Donjoj Austriji priključeno sa 100% optičkim priključkom. U regijama u kojima ne postoji komercijalni interes privatnih operatera izgraditi optički  priključak do zgrade, novo osnovana državna tvrtka (nöGIG) realizira javnu svjetlovodnu infrastrukturu koja se iznajmljuje neutralnom mrežnom operateru u cilju jednakomjernog razvoja svih područja. Igor Brusićje okupljenim predstavnicima županija pojasnio da je za institucijske investitore (mirovinske fondove, infrastrukturne fondove) projekt izuzetno atraktivan jer  je izgrađena infrastruktura monopol, a povrat sredstava osigurava se kroz korištenje mreže.

Projekt je u studenom 2016.  dobio priznanje europske komisije (European BroadbandAward) kao najbolji projekt u kategoriji otvorenost i konkurentnost. Inicijator i voditelja projekta dr. sc. Igor Brusić veliki je dio svog znanja stekao u Hrvatskoj – diplomirao je na FER-u u Zagrebu (1993),sudjelovao je u izradi pravilnika HAKOM-a o distributivnim svjetlovodnim mrežama (2009) te sudjelovao u izradi okvirnog nacionalnog programa MMPI-a za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (2013).

Ispred Vukovarsko – srijemske županije prezentaciji je nazočio Davor Jović, viši referent za informatičke poslove UO za pravne poslove i imovinu.

Ispis
Vrh